Грешки в платежни нареждания прекъсват здравни права

Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права, съобщиха вчера от НАП. От агенцията предупреждават, че превеждането на грешна сума за здравни осигуровки или пропуск да се впише име или ЕГН на задължения гражданин в платежното нареждане могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени. Според последните промени в законодателството, които са в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г.
Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и за социални осигуровки. Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега.
Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени, са недостатъчно, препоръчват от НАП. Друга препоръка е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да ги преведе с отделно платежно нареждане за всеки месец. От НАП планират до седмица да публикуват в сайта си електронен здравен калкулатор, който автоматично изчислява неплатените здравни осигуровки заедно с лихвите. Здравният статус вече може да се проверява и по телефона на цената на градски разговор от цялата страна. Номерът на информационния център на НАП е 0700 18 700.
Изчисленията на НАП са, че тези промени спестяват на бизнеса и гражданите около 25 млн. лева годишно заради това, че плащанията на данъци и осигуровки се правят с по-малко платежни нареждания и съответно с по-малко банкови такси.


Искат актуализация на бюджета на НЗОК

Трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК, като се направи ново остойностяване на пътеките и да се започне нов Рамков договор. Това каза вчера доц. Борислав Китов след кръгла маса, организирана от сдружение „Български лекар”. Според Китов в бюджета на НЗОК трябва да се включат тези пътеки, които да помогнат на болниците да се преструктурират, и трябва да се регламентира доплащането. От организацията за защита на пациентите коментираха, че се усеща отчаяние, че реформите в здравеопазването ще свършат някаква работа.

Станете почитател на Класа