Станишев: Ситуацията става неудържима

"Всичко се свежда до заплахи към администрацията и политически чистки, които се извършват ежедневно и тази безумна здравна реформа. Ситуацията става неудържима и действително политиката на това правителство може да доведе до колапс".
Това каза по повод антикризисните мерки на правителството председателят на НС на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС. Станишев припомни, че преди изборите от ГЕРБ уверяваха, че няма да увеличават данъци, а сега те растат много сериозно и това е заложено в бюджета. Днес от Коалиция за България ще внесат искане правителството да се яви в парламента и да представи цялостното си виждане за антикризисна политика. От партията коментират, че всеки ден на борсата за безработни излизат по 1300 души, по офиициални данни над 380 хил. са безработните, а по-неофциални още повече.
“Това правителство действително доведе икономиката до много тежко състояние”, коментира още лидерът на социалистите. По негово мнение, за да може да се приложи правилно лечение на икономиката, трябва да има правилна диагноза, а такава не е направена. Бившият премиер посочи, че през януари приходите в бюджета са с 35% по-ниски от януари 2009-а, което се съчетава с по-високи разходи с 25% от същия месец миналата година. Станишев подчерта, че размерът на фискалния резерв е сведен до законовия минимум от 6.3 млрд. лв. Според него, националният план по заетостта трябва да бъде обезпечен с 200 млн. лв. Председателят на БСП бе категоричен, че не би подкрепил идея за спешна приватизация, защото държавните дялове ще се продават на безценица и даде за пример приватизацията по време на управлението на Иван Костов. Станишев каза, че не подкрепя мярката за 15%-но намаление на субсидията на политическите партии, защото според него тя няма да доведе до реални резултати.
Той направи коментар и върху доклада на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. На базата на юлския доклад, по думите му, е било редно да очакваме сегашният доклад да бъде последен и България. Червеният лидер отбеляза, че не малка част от положителните констатации в него са за напредък, реализиран от неговия кабинет – положителните оценки за инспектората към ВСС например. Според него са нужни структурни реформи в областта на правосъдието, но те трябва да бъдат консенсусни и добре премислени, за да не доведат до нови проблеми. Станишев цитира констатацията от доклада, според която правителството има политическа воля, но все още липсват резултати. "За да се постигне ново качество е необходимо реално взаимодействие между правителството, прокуратурата и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът и министър на вътрешните работи налага като стил на говорене - като заплахи към съдебната система”, каза още той, като определи като успех за България изборът на Лазар Груев за член на борда на Организацията на върховните съдилища.
Деница Златева, международен секретар на БСП също коментира, че е все по-отчетлив натискът, който МВР и Цветан Цветанов оказват върху съдебната система.
Намеците на премиера Борисов затова, че България може да заприлича на Гърция, Станишев определи като "опасни”, защото могат да доведат до оттегляне на инвеститори. Коментарът му за скандала с участието на Ахмед Доган като консултант по проекта за хирдовъзел "Цанков камък” беше ограничен в това, че договорът за проекта е от времето на кабинета "Сакскобургготски" и по споразумение с Австрия. Той смята, че от държавата не са плащанни никакви консултантски договори.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа