Задържаха селски кмет при акция “Лапачите”

Акция “Лапачите” в петричко продължава. Задържан бе и кметът на село Кавракирово Симеон Караколев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Заедно с кмета Караколев антимафиотите са прибрали още двама души, жители на село Старчево. Така общо арестуваните по показната акция, проведена в Петрич и района, станаха осем.
БГНЕС припомня, че специализирана полицейска операция под кодовото име "Лапачите" срещу източването на ДДС стартира тази сутрин на територията на Петрич и София. Задържани бяха 6 души, среди които лица с прякори Чучулигата и Гаргата. В операцията, провеждана под ръководството на Софийска градска прокуратура, участват служители на ГД “Криминална полиция”, СДВР и ОДМВР - Благоевград. Извършени са претърсвания и изземвания от офиси и домове, съобщават от пресцентъра на МВР. Открити са голямо количество празни бланки, печати, фактури, бланки за ЧМР и други счетоводни документи. Пламен Точев на 35 години от Петрич е известен като Пачката, криминално проявен за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно със съпругата си Р.Т. /36 г./ - Малката пачка. В престъпната схема са участвали още Георги Кочев /39 г./, известен с прякора Гаргата, който е един от шофьорите, транспортирали стоки за фантомните фирми. Счетоводството на групата е било поддържано от Димитър Чучулогов /37 г./, известен като Чучулигата, и Наташа Груева /32 г./. Пласментът на стоките се е осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишната В.Н. Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба”. При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми - износителки. Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 милиона лева. Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа