„Бърза помощ“ идва в 14% от случаите със закъснение

При близо 14% от общия брой на изпълнените повиквания в столицата „Бърза помощ“ е идвала със закъснение през 2008 г. Това стана ясно вчера от одитен доклад на Сметната палата за периода от 01.01.2007 г. до 31.12.2008 г. Проверени са 24 центъра за спешна медицинска помощ със 161 филиала в страната. Според доклада закъсненията в София са се увеличили с над 20% в сравнение с предходната 2007 г. Те представляват 94,42% от общо забавените повиквания в одитираните центрове за спешна медицинска помощ.
От Сметната палата констатират куп нарушения, сред които са липсата на единни правила за координация при спешни случаи и ефективен контрол при изпълняването на задачи. Като извод от доклада се отбелязва необходимостта от адекватни мерки за намаляване и неутрализиране на рисковете за ефективното и ефикасно изпълнение на спешната медицинска помощ. Към здравното министерство са отправени 21 препоръки за подобряване на работата. Според европейските стандарти медицинските екипи трябва да пристигнат при пациент, който се нуждае от спешни медицински грижи, за време между 8 и 10 минути. У нас за забавяне се счита пристигане на място след 20-ата минута.
През 2008 г. е намалена числеността на персонала в спешните центрове, като тя не отговаря на потребностите им и на изпълнението на техните функции, сочи още одитът. При лекарите се отбелязва два пъти по-високо текучество в сравнение с останалия персонал.


Станете почитател на Класа