Съдът ще се произнесе срещу Николов – Стойков в понеделник

Софийски градски съд ще се произнесе по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков в на 29 март в 9.00 часа, предаде репортер на БГНЕС.
Двамата и още пет лица са подсъдими по дело за изпиране на пари, източени от програма САПАРД. Близо шест часа продължиха днес пледоариите на страните в процеса. Максимални присъди поиска по-рано днес за Марио Николов и Людмил Стойков прокурор Андрей Андреев. Прокурорът поиска ефективни присъди лишаване от свобода близки до средния размер за подсъдимите Мариана Николова, Ана Шаркова и Иван Иванов. За останалите двама подсъдими Григор Главев и Валентин Ангелов държавното обвинение поиска присъди около минималния размер. Според пледоарията на прокурора, подсъдимите са създали структурирано тайно сдружение, чрез което са извършили превод на над 12 млн. лева от програма САПАРД към други фирми, управлявани или контролирани от Николов и Стойков. Държавното обвинение поиска освен това на подсъдимите да бъде отнето и имущество. Прокурор Андрей Андреев поиска 15 години лишаване от свобода за Марио Николов и Людмил Стойков. НК предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години за обвинението повдигнато срещу двамата и още 5 лица.
Първи днес минаха пледоариите на адвокат Менко Менков, защитник на Марио Николов и на Ина Лулчева, адвокат на Стойков. Близо два часа пледира адвокат Менков. Той заяви, че няма никаква конкретика в обвинението, нито пък доказателства за вина. По-малко от 20 минути бе пледоарията на Лулчева. Още в началото тя обясни, че ще бъде кратка предвид повдигнатото обвинение. И двамата адвокати поискаха техните клиенти да бъдат оправдани.
БГНЕС припомня, че Марио Николов и Людмил Стойков и още пет лица са подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от европрограмата САПАРД. Според обвинението това е ставало чрез купуването на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са фактурирани като нови и за тях е ползвано финансиране от САПАРД. За схемата, в която участват и чужди граждани, които вече получиха присъди в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа