КРИБ: Възможно е да се избегне вдигането на ДДС

Възможно е да се избегне вдигането на ДДС. Това заяви пред журналисти Иво Прокопиев, председател на КРИБ след днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество, предаде репортер на БГНЕС.
Избягването на вдигането на ДДС е възможно, ако се изпълнят две стъпки. Ако бъдат осигурени допълнителни приходи или се постигне ограничаване на определени разходи в размер на 1,5 млн. лв., може да не се налага вдигане на ДДС, обясни Прокопиев. По думите му сериозен резерв представляват приходите от приватизация и съкращаването на разходите в публичния сектор. Според него това е шансът държавата да оптимизира публичните си разходите. По думите му увеличението на ДДС ще доведе до допълнително ограничаване на потреблението и ще засили негативния ефект от кризата.
Синдикатите също заявиха, че за тях е категорично неприемлива мярката за увеличаване на ДДС. Президентът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че синдикатите и правителството са постигнали съгласие за облагане с данък на застрахователните обороти, което ще донесе до приход в хазната от 120 млн. лв. Прокопиев уточни, че на практика се възстановява старият режим на облагане на застрахователните компании от 2004 г. Със 7 % данък ще се облагат приходите от премиите по общото застраховане и 2 % премийните приходи от застраховка „Живот”. Третата мярка, по която е постигнато съгласие, е за двойно намаление на нормативно признатите разходи. Желязко Христов обясни, че това ще донесе приход в хазната от 32 млн. лв. Набелязаните мерки ще доведат до приход от 230 млн. лв.
Лидерът на КНСБ допълни, че по време на заседанието при тях е дошъл и премиерът Бойко Борисов. „Говореше се за някакви неразплатени разходи на българската държава, контрактувани за 2007, 2008 и 2009 г. в размер на 2 млрд. лв.”, каза той. За т. нар. скрит дефицит премиерът е говорил с тревога, безпокойство и омерзение, смята синдикалистът. Христов посочи още, че днес са се договорили и за недопускане на рязко нарастване на цените на енергията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа