3-4 пъти е по-висока безработицата сред ромите

3-4 пъти е по-висока безработицата сред ромите в България. Това съобщи Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт "Отворено общество", предаде репортер на БГНЕС.
Едва 11% от българите приемат роми да заемат ръководни позиции в компаниите, посочи Стойчев. Той уточни, че само 20% от българите приемат да работят рамо до рамо с роми. По думите на Стойчев има силно негативни стереотипи спрямо ромите при намиране на работа. Дискриминацията, ниското образование и в контекста на икономическата криза, която според данни на изследване на "Отворено общество", се отразява два пъти по-силно върху ромската общност, спрямо останалите представители на българското общество.
"Отворено общество" съвместно с фондация "Америка за България" са разработили за първи път стажантска програма за млади роми в частния сектор "Мост към бизнеса". Основната цел на програмата е да подпомогне процеса на интеграция на ромската общност чрез иновативен и разширен подход, който да отчете спецификата на местната общност и предизвикателствата на икономическата криза. Седем компании са включени в инициативата, като сред тях са БНТ, "Софийска вода" и други. Тези данни бяха изнесени на форум за представяне на стажантската програма, организиран от "Отворено общество".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа