Ди Пресе: Разчиствачът Борисов може да загуби магическия си чар

Австрийският всекидневник "Ди Пресе" помества под заглавие "България: неуспех на отмъстителния кръстоносен поход срещу социалистите" обширна статия за проваления вчера импийчмънт срещу президента Георги Първанов.
Председателката на българския парламент Цецка Цачева беше много заета през първата половина на този ден. Неведнъж трябваше да призовава депутати към ред: "Моля за тишина", предупреждаваше жената със сешоарно пригладения бретон. Но напразно. Пленарната зала бе изпълнена с постоянен ропот, прекъсван от гръмогласни обаждания от място; един депутат дори трябваше да бъде изведен от пленума, в който идеално правите редици бяха така запълнени, като че ли в залата ще се прожектира сензационен филм. Сензация имаше: депутатите гласуваха по искането за започване на процедура по отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов. Инициатор бе партията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ и няколко малки партии от десницата. На гласуването обаче те бяха принудени да преглътнат поражението. Повод за импийчмънта бе конфликт, чиито ключови фигури не присъстваха вчера. Освен Първанов, това е финансовият министър Симеон Дянков - специално докараната от Америка от Борисов млада звезда на кабинета.
Дянков и Първанов си размениха преди известно време вербални удари. Всъщност вълните трябваше да бъдат уталожени в началото на март на разговор на четири очи. Но президентът публикува диалога на уеб-страницата си. По този начин Първанов нарушил конституцията и трябва да бъде свален, гласеше обвинението на ГЕРБ. Ставало дума за официален разговор, противоречаха социалистите, поддържащи президента, които оценяват процедурата за отстраняване от длъжност като интрига. "Така те искат да отклонят вниманието от истинските проблеми на страната", оплака се вчера бившият премиерът Сергей Станишев, чиято партия през последните дни събра над 100 000 подписа в защита на Първанов. Правителството залагало на злонамерена политика на гоненията, каза Станишев. "Няма ли скоро да забраните Социалистическата партия?", попита иронично той. Станишев надали е очаквал сериозен отговор на въпроса си. Борисов обаче действително е поел безпрецедентно конфронтационен курс, за да изтласка в аут управлявалите до стъпването му в длъжност през юни 2009 г. социалисти.
Понастоящем прокуратурата разследва министри и висши служители на сваленото от власт правителство на БСП, което се обвинява в злоупотреба с властта в значителни размери: по 150 проекта служители от 13 министерства били измамили държавата с над един милиард евро. И не само това: в сряда полицията в черноморския град Варна, смятан за седалище на мафиотски групировки, задържа депутата от БСП Борислав Гуцаров, за когото се твърди, че бил заплетен в организираната престъпност. В началото на седмицата софийски съд осъди приближения до БСП бизнесмен Марио Николов и жена му на 10 години лишаване от свобода - първата присъда по дело за злоупотребени финансови помощи от ЕС.
Програмата по разчистването понякога удря и по собствените хора на Борисов: така например преди два дни трябваше да подаде оставка министърът на здравеопазването Божидар Нанов. Той се бил самообогатил от непрозрачни сделки с медикаменти. Критици обвиняват премиера, че покрай разчистването на сметки забравял да управлява. От сряда премиерът се сдоби и с имиджа на губеща страна: той се размина с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети само с няколко гласа, след като малката дясна партия РЗС оттегли в последния момент подкрепата си за импийчмънта. Сега може да се очаква да започне разчистването на собствените редици: премиерът трябва да задвижи оповостените ан гро икономически реформи. Освен това Борисов трябва убедително да обясни на електората си суровия курс към икономии на финансовия си министър Дянков при безработица от 9 на сто. Ако не успее, то разчиствачът Борисов може да загуби магическия си чар така бързо, както стана и с предшествениците му - след по-малко от година начело на властта.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа