Гуцанов и Дънката останаха в ареста, за останалите "домашен арест"

Варненският окръжен съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов (на снимката) и на бизнесмена Даниел Славов – Дънката, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.
Другите двама задържани по операция “Медузите”, която се проведе тази сряда, Пенчо Пенчев – управител на “Градски транспорт” ЕАД и главната счетоводителка на дружеството Йоана Кръстева са с мярка “домашен арест”. Срещу Борислав Гуцанов са повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.
По делото беше представена секретна справка от френското посолство. В залата защитата на Гуцанов се позова на документ от държавната финансова инспекция, която е извършила проверка в дружеството "Градски транспорт" във Варна. Според адвокатите във фирмата не само не са извършвани престъпления при сключване на сделките, но дори няма констатирани нарушения. Защитата подчерта още, че през ноември 2009 година Гуцанов е оказал пълно съдействие на органите на реда и е предоставил всичката възможна документация, свързана с дейността на дружеството. Според съда обаче от събраните на този етап от разследването доказателства може да бъде направено обусловено предположение за съпричастността на Гуцанов към поне три от повдигнатите срещу него обвинения. Съдът отчете, че няма опасност той да се укрие, но ако остане на свобода, може да извърши ново престъпление в частност - документно.
И срещу бизнесмена Данаил Славов – Дънката бяха повдигнати четири обвинения. При него съдът отчете опасност да се укрие поради честите му пътувания зад граница. Самият Славов заяви, че иска по-лека мярка за неотклонение, тъй като носи отговорност за много хора, които работят във фирмата му. Трета пред съда застана главната счетоводителка на “Градски транспорт” ЕАД Йоана Кръстева. Срещу нея прокуратурата беше повдигнала три обвинения. Въпреки това съдът се съобрази с факта, че майка й, която е на 75 години, е раково болна и няма кой да се грижи за нея. Самата Кръстева е хипертонично болна и също се нуждае от лечение. Всичко това наложи тя да получи мярка за неотклонение “домашен арест”. Същата мярка получи и управителят на “Градски транспорт” ЕАД Пенчо Пенчев, срещу който бяха повдигнати четири обвинения. Единствено за него прокуратурата беше поискала „домашен арест”. По думите на прокурор Светла Данева Пенчев е в лошо здравословно състояние и е най-възрастния от всички в групата. Тя допълни, че трябва да се вземе в предвид, че Пенчев е разказал истината за това, което се е случило. Самият управител на “Градски транспорт” ЕАД поиска от съда справедливост, но беше контриран от съдия Янко Янков с думите, че справедливостта изисква той да постанови да бъде „задържан под стража”, но за съжаление няма такова искане от прокуратурата. Съдия Янков заяви, че неговата предценка е, че Пенчев е не по-малко виновен от Гуцанов и Славов. Решението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд.
БГНЕС припомня, че продължава издирването и на петия заподозрян от операция "Медузи". Той е холандски гражданин, пребиваващ от години във Варна. Обявен е за общодържавно издирване у нас, има издадена и Европейска заповед за задържането му. Името му е Андриано Дингян.
Операция “Медузите” се проведе на 31 март. Тогава бяха претърсени 10 адреса - жилища и работни места. Иззети бяха голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации. Предмет на разследването са три сделки, сключени от “Градски транспорт” ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 година. Общата стойност на доставките е приблизително 2 милиона евро. По една от сделките, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства. Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените по сделките престъпления.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа