Цветанов: Не съжалявам за разпространяването на записа

“Акцентът трябва да бъде върху реалността в съдебната система, защото представете си този въпросен съдия колко дела и колко човешки съдби са били в неговите ръце. Най-големият проблем е, че не е само един – те са много и ако съдебната система не е в състояние да се очисти сама, никой не е в състояние, която и да било система да дойде и да им помогне.“ Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ относно задържането на съдия от СГС.
Липсата на държавност през последните 20 години, липсата на справедливост, липсата на възможност хората да видят, че който граби, ще получи справедливост, но в съда на България – това ли е полицейщина, попита риторично Цветанов. По думите му след днешната проверка и днешното изслушване на ВСС ще стане ясно и ще има повече детайли. “Не смятам, че аз трябва да коментирам действията на един прокурор“ - така отговори Цветанов, запитан дали е реагирал правилно Роман Василев по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев. “Разбира се, че не трябва да се използва подобна терминология и самият Роман Василев го обясни и се извини на обществото затова, което се случи, така че той ще получи тежестта на наказанието“, отбеляза още той. Вицепремиерът бе категоричен, че не съжалява, че записът от задържането на Цонев бе публично оповестено - „за нищо и по никакъв начин не би трябвало да се съжалява“. Няма абсолютно никаква тайна в това, което прави МВР, отчете още той. Обществото не е доволно, защото за 20 години видя, че няма нито един осъден.
Всяка една операция, която се прави и всяко едно задържане, трябва да се съхрани живота на задържаните и на полицаите, без да се допуска заличаването на доказателства – такъв беше коментарът на министър Цветанов във връзка със задържането на бившия военен министър.
Не можеш да арестуваш нито Николай Цонев, нито Сантиров, докато не стане предаването на парите от Тенчо Попов, така че всичко си има една цялостна хронология и няма филмиране тука, уточни още той. Хората искат промяна, хората вече усещат тази промяна, но е естествено, че има и такива, които не искат тази промяна, оправда нещата той. Според него трябва да се прави разлика между “полицейщината“ и “арест, който да гарантира всички конституционните права на гражданите“. Цветанов потвърди за пореден път, че арестът на Цонев е извършен по тази начин, защото така е преценено, а и всяка операция е и под ръководството на прокуратурата. "Отиваме в болницата в момента, Цонев е в едно доста неблагоприятно положение и в момента може да предприеме всякакви действия - всичко е можел да направи Цонев, дори и да побегне, защото в такава ситуация не се знае как ще реагира човек", отговори Цветанов защо Цонев е бил задържан по този начин. Има дело за корупционна схема за даване на подкуп срещу него – това малко ли е, възмути се министърът на вътрешните работи. Запитан дали има друг бивш или действащ министър, който да е давал подкупи и да се разследва и в момента, Цветанов заяви, че има лица и хора, които искат да решат делата си в такава посока, но подобни схеми са доста елегантни и финни и за да се документира една цялостна престъпна дейност, не е процес, който се решава много лесно. "Искаме знаковите лица да си получат заслуженото и държавата е длъжна да го направи", обяви още той. Относно отстраняването на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, Цветанов коментира, че няма сфера или област, която в момента да не се наблюдава – било в съдебна власт, било в местна, съвсем нормално е корупцията да бъде в министерствата, в местната власт или в държавните агенции. Според вътрешния министър случаят с Божидар Нанев е нямало как да бъде избегнат. "Ако има достатъчно данни, естествено, че ще бъдат предприети съответните мерки за прекратяването на тези практики. Нанев е подведен, но реално е участвал в една корупционна схема, от която друг се е облагодетелствал. Той не се е облагодетелствал, но той си е сложил подписа – всеки трябва да носи отговорност за поста, който заема". Цветанов отказа да съобщи името на следващия министър на здравеопазването и заяви, че това е право на премиера Борисов и негово решение.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа