Аню Ангелов: Екипът ми е съставен от хора, съпричастни към БА

Хубаво е, че днес в МО влизат личности със собствен опит. Най-важното, което аз най-много харесвам със собствено мнение и богата експертиза, която са натрупали през годините на своята работа или служба, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов при представянето на своя политически кабинет, предаде репортер на БГНЕС.
Министърът на отбраната заяви, че голяма част от хората, които са в политическия му кабинет, са работили в или с министерството на отбраната в различен период от време, в различно качество, в позицията на съветници, членове на неправителствени организации, занимаващи се проблемите на сигурността и отбраната и т.н. “Всеки един от този екип се надявам, че се чувства като част от една професионална общност съпричастна към проблемите на българската армия. Този екип познава добре превратностите, през които е минала институцията през последните няколко години и в бъдещата си работа ще се стреми към изграждането на доверие в МО“, заяви министър Ангелов. Той отбеляза, че екипът ще работи за изпълнението на всички задачи и приоритети на отбранителната политика, които вече бяха набелязани от него при неотдавнашната му лекция пред Атлантическия клуб.
Министърът на отбраната представи на първо място своя новоназначен заместник Августина Цветкова, която е била дългогодишен програмен директор и генерален секретар на Атлантическия клуб в България /1995 – 2006 г./. Впоследствие е председател на Фондация “Инициатива за Евро-атлантическо образование”, която осъществява проекти, свързани с работата на НАТО и проблемите на сигурността. През 2009г. е назначена за съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната Николай Младенов и по-късно същата година и негов съветник в министерството на външните работи. Аню Ангелов заяви, че много държи на г-жа Цветкова като експерт и е побързал да си я вземе обратно в МО. Ресорите й са свързани с външната политика, връзките с НАТО и САЩ, антикорупционната политика. Работи и в сферата на регионалната и евроатлантическата интеграция. Останалите членове на политическия кабинет са доктор Николай Милков – дългогодишен дипломат от кариерата, Йордан Божилов – началник на кабинета на министъра, доктор Тодор Тагарев – специалист по мениджмънт, Марина Гарнизова, Христо Гаджев – парламентарен секретар на министерството.
Министър Ангелов заяви, че “имотите са един от основните приоритети, защото те са единственият приход извън бюджетните средства на министерството“ . Той обеща, че ще бъдат продадени само имоти към които има заявен инвестиционен интерес. Част от имотите ще отидат за задоволяването на нуждите на военнопатриотичните съюзи и съюзи на военните инвалиди и други организации със сходна дейност. Министър Ангелов заяви, че не очаква закриване на Висши военни училища, но предстои оптимизация на тяхната работа. Така например се очакват съкращения във Националния военен университет и Военноморското училище, но не и в Академията. Коментирайки наскоро обсъжданите от правителството антикризисни мерки, той заяви, че те са насочени към засилване на приходната част и едва ли ще имат сериозно отражение върху работата на МО.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа