Излъгани строители: Полигонът Ново село е незаконен

Над 150 излъгани строители на американския тренировъчен лагер на полигона "Ново село" се събраха на двучасов протестен митинг на кръстовището Петолъчката с автомобили и строителна техника.

Към организиралите протеста 21 строителни фирми от Югоизточна България, които очакват три милиона и 800 хиляди лева като подизпълнители, днес се присъединиха и строители от бургаска фирма, която очаква над шест милиона лева от германския строителен гигант "Билфингер бергер".
Българските строители твърдят, че обектът на полигона Ново село е незаконен - без строително разрешение, без строителен надзор и настояват той да бъде спрян до издаването на всички необходими строителни книжа. Строителите дойдоха на Петолъчката с български национални флагове, знамена на ЕС и плакати "Искаме справедливост!", "Кой позволява на "Билфингер бергер" да е над законите?", "Докога българските строителни фирми ще финансират "Билфингер бергер" и американската армия?".
Пренебрежението на американските и немските партньори към възникналия проблем е унизително за българския бизнес и българското население, смятат протестиращите. Те настояват финансиращият строителството на Ново село американски инженерен корпус да осъществи контрол по изпълнението на договора. Ако исканията на българските строителни фирми, отправени и към българското военно и строително министерство, не получат отговор, на 14 април на Петолъчката ще има нови протести - включително и блокиране на пътя, от което строителите се отказаха днес.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа