Столичната колегия на БЛС не взе решение за масов протест

На днешното заседание на Столичната колегия на Български лекарски съюз не бе взето решение за масов протест, предаде Агенция БГНЕС.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обаче призова за солидарност и за готовност за натиск към управляващите. “Най-лошото е да търпим и да мълчим”. Виновна е държавата, която не превежда на отчисленията към съсловието, а не хората с прекъснати здравни осигуровки, добави Райчинов. Той даде за пример гилдиите на френските и немските лекари, които са силни, защото са солидарни и когато са недоволни на протест излизат всички.
“Ние сме хора с висок морал, етично отношение и отговорност, друг е въпросът, че не могат непрекъснато да се подиграват с нас”, каза д-р Стефан Гергов, член на Управителния съвет на столичната колегия на БЛС. Той отново повтори най-важното решение, взето на извънредния събор на БЛС за денационализиране на Здравната каса с прозрачно управление на трипартипен принцип – с участието на работодатели, профсъюзни организации и пациенти. Целта на здравната реформа е да няма разпиляване на средства, а в момента лечението у нас е на парче, смята д-р Гергов. Запитан дали, ако се задълбочи кризата, ще има недостиг на лекари в България той отговори, че за София това трудно ще стане. Но положението може да е драматично в малките болници и тези в областните центрове. Оптимистичното е, че засега 50-55 годишни лекари са гръбнакът на съсловието, но проблемът ще дойде от младите и завършващи образованието си колеги, каза д-р Гергов. Младите членове на гилдията учат по модерни методи, четат много, знаят по 2-3 езика и за тях няма да е трудно да напуснат страната в търсене на по-добра реализация, прогнозира той.

Станете почитател на Класа