По-малко от половината българи са ходили на зъболекар в последната година

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“

45% от българските граждани заявяват, че са посещавали зъболекар преди по-малко от една година. Страната ни се подрежда на незавидното 21-во място сред 27-те страни от Европейския съюз по редовност на посещенията при зъболекар. Това показват данните от изследването „Евробарометър”, проведено по поръчка на Европейската комисия в 27-те страни - членки на Европейския съюз, включително и България.

Средно 57% от гражданите на Европейския съюз са посещавали зъболекар в последната една година. Първенци в това отношение са страните от по-северните части на континента - холандците, датчаните и жителите на Люксембург, и германците. Над 75% от анкетираните в тези държави са били на зъболекар преди по-малко от година.

Най-малко редовни при зъболекаря регистрираме в Латвия, Унгария и Румъния.
Едва една трета от северните ни съседи – румънците, са ходили на зъболекар преди по-малко от година.

Въпреки че резултатите на България не са далеч от средноевропейското равнище, страната ни е в долната част на класацията с по-слаба посещаемост на зъболекарските кабинети. Например делът на българите, които са преглеждали или лекували зъбите си преди повече от пет години, е значително по-висок от средното измерено в ЕС – 15% спрямо 9% за ЕС27. Донякъде успокоителен е фактът, че делът на българите, които заявяват, че никога не са ходили на зъболекар, не е много над средния за Европа – 3%.

За съжаление по-редките посещения на зъболекарските кабинети не се дължат на липсата на проблеми със зъбите. Въпреки че България е на едно от последните места по визити при зъболекар, делът на българите, които са изпитвали болка в зъбите и/или венците в рамките на последната една година, е значително над средното измерено за страните от Европейския съюз. Всъщност страната ни се подрежда на второ място сред 27-те страни от общността по този показател. Именно нациите, които най-често посещават зъболекаря си – било то за редовни прегледи или за лечение, са и най-малко страдащите от проблеми със зъбите. Такъв пример е Дания – 78% от датчаните заявяват, че са ходили на зъболекар в последната година, а едва 6% от жителите са страдали от болки или възпаления на зъбите и венците.

В този смисъл развиването на навици за профилактика би спестило на българите не само болките и притесненията от проблемите със зъбите, а и разходите за лечението на по-сериозни проблеми със зъбите.


„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и „Галъп интернешънъл“ в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално представителна – средно по около 1000 души на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от „ББСС Галъп интернешънъл“.

Станете почитател на Класа