БСП кани ДПС на искрена среща

Изпълнителното бюро на БСП, което от вчера провежда изнесените си заседания в Кърджали, е взело решение да покани ръководството на ДПС на откровен разговор по всички проблеми, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Това решение огласи Велислава Дърева, председател на Съвета по правата на човека, вероизповеданията и етническата политика при ИБ на партията днес следобед. Вчерашното заседание на този съвет се проточило около 4 часа, а гостуващите лидери на БСП и днес са били подложени на острите критики от страна на местния актив. Представителите на структурите в Кърджалийско са били категорични, че в региона липсват каквито и да били противоречия на верска и етническа основа. Няма конфликти между хората, живеещи в района, не може да се говори за дискриминация, а за политически и икономически проблеми, констатирали те. Големият проблем, който всички участници в дискусията са подчертали, е за пълната абдикация на всички политически сили от отговорностите им спрямо населението в смесените райони. “Самата БСП няма ясна и конкретна политика за тези райони, съобразена с отделните им специфики. Днес бюрото беше подложено на тези критики”, призна Дърева. Общинските председатели доложили, че голямата част от българските турци в Кърджалийско са хора с леви убеждения, но че те не смеят по никакъв начин да демонстрират това поради големия страх от факта, че ДПС контролира живота в общините и селата дори на всекидневното битово равнище.
“В продължение на 20 г. ДПС много умно отглежда своите кадри и всяка година изпраща 70-100 младежи да се учат в Анкара и Истанбул, така и в Париж, Лондон и Берлин. Така ДПС подготвя своя елитен корпус, тези млади хора с по 2-3 езика се завръщат в България. Нито една партия, в това число и БСП, не се грижи за своите младежи”, заяви Дърева. И тъй като големият проблем за липсата на конкретна политика е бил поставян в различни варианти, участниците в дискусията формулирали общата идея да се проведе „искрена среща между централните ръководства на БСП и ДПС и да се състои откровен разговор по всички въпроси, особено свързани със смесените райони”. “Ние смятаме, че не само централните ръководства на двете партии, а и представителите на смесените райони трябва да се включат в подобна среща, защото те най-добре могат да изложат проблемите. В никакъв случай БСП не трябва да се повлича по тази националистическа и ксенофобска вълна, до момента ние не сме се поддали на този екстремен национализъм, който изригна с анти-ДПС-говорене с цел да се спечелят повече гласове на последните избори, но прерастна с невероятна скорост в анти-турска пропаганда. Никой от членовете на съвета не приема този вид правене на политика”, посочи още Дърева. Освен искането за този откровен разговор, участниците в дискусията се обединили около предложението за промяна в избирателния закон, според която на изборите за общински кметове и съветници да се гласува по настоящ адрес.
Велислава Дърева разкри още, че днес отново много остро е била атакувана БСП по отношение на тоталната липса на български турци в червените редици. “Има депутати, зам.-министри, областни управители от средите на турския етнос, но нито един от тях не е член на БСП. Днес този въпрос отново беше поставен, но оттук нататък следва по-трудното – да бъде подготвена серия конкретни политики, свързани със смесените райони”, подчерта тя. Вчера и председателят на БСП Сергей Станишев посочи необходимостта от разрастването на влиянието на левицата в селищата с компактно турско население. В отговор на въпроса вярва ли, че след тези послания от Кърджали, част от които са “камъни в градината” на ДПС, Ахмед Доган ще се съгласи на исканата среща, Станишев отговори така: “Ние имаме трайни отношения с ДПС и като партньори в предишното управление, и като конкуренти и опоненти в отделни случаи. Например, през 2007 г. на местните избори една от големите интриги бяха сблъсъците между БСП и ДПС на много места, в това число в областен град като Търговище. Ние не се притесняваме да споделим пред ДПС, което е траен фактор не само в смесените райони, но и в политиката на национално ниво, както нашите несъгласия и очакванията ни към тях, така и да чуем техните критики към нас. Това е нормално между две политически партии. Така, че такъв разговор е напълно възможен”. Запитан как ще коментира политическия проект на Татяна Дончева „Движение 21”, което предстои да бъде учредено на 21 април т.г., Станишев отсече: “Честно казано, изобщо не ме притеснява, не мисля, че притеснява и някого вътре в БСП”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа