Лекарствата при редки болести - без търгове

Да се премахнат търговете за лекарства за редките заболявания при децата. За това призоваха експерти и граждани на дискусия за лекарствената политика и децата, организирана от националния омбудсман Гиньо Ганев вчера.
„Когато има болни деца и има лекарства, с които те да бъдат спасени, не може да се оставят да умират”, коментира д-р Стойчо Кацаров, консултант на омбудсмана. Според него решение на проблема с осигуряването на медикаменти може да бъде намерено, ако държавните болници започват да купуват лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък.
„Държавата се отнася към болните от редки болести като към победени врагове”, коментира политологът Евгений Дайнов.
100 000 лв. са необходими годишно за лечение на около 70 деца, болни от редки форми на левкемия. Това каза Десислава Курмузова от инициативата „Спаси Дарина“. Медикаментите, от които се нуждаят тези деца, са извадени от позитивния списък. Според Курмузова причина за това са проблеми в договарянето между здравното министерство и фармацевтичната компания. Гиньо Ганев заяви, че проблемите с медикаментите са заради лошата администрация.

Станете почитател на Класа