Борисов не знае какви мерки са предложили от Синята коалиция

Премиерът Бойко Борисов не знае какви мерки са предложили от Синята коалиция за справяне с кризата и не ги е слушал какво са казали. Днес той присъства в бившата сграда на МЕИ на площада до паметника на Васил Левски в столицата и заедно с министъра на културата Вежди Рашидов символично дадоха старта за реконструкцията на сградата, която ще се превърне в музей на българското изобразително изкуство, предаде репортер на БГНЕС.
Сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и реставрираната и реконструирана част, която ще бъде ремонтирана около средата на 2012 г. ще се превърне в бъдещ музей на световното изкуство в България. Като жест от страна на държавата за бъдещия музей Бойко Борисов подари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали. "Такива реформи каквито се правят в момента, аз не знам някой да е правил“. Така Бойко Борисов отговори на въпроса дали е запознат с обвинението към него в ляв популизъм от страната на лидера на ДСБ Иван Костов. Според премиера всяка партия има право да прави това, което иска. "Аз не се бъркам работите на чуждите партии и не давам да ми се бъркат в моята“, категоричен бе той. Борисов счита, че това, което сините са направили по време на тяхното управление търпи много критики и особено в сферата на енергетиката. Премиерът каза също, че няма да се връща назад и щом от Синята коалиция са избрали такава тактика да я прилагат. Той отново повтори, че от Синята коалиция не са разговаряли с него. "Знаят ми телефона, да ми се обадят“. Запитан каква ще бъде реакцията му, ако Синята коалиция оттегли подкрепата си за сегашното управление, той отговори: "Аз завися само от народа“. Борисов повтори и тезата си, ако искат да оттеглят подкрепата си- да го направят и тогава ще се отиде към избори. Борисов напомни, че е доказал какво е възнамерявал да направи и в сферата на сигурността и в енергетиката и във всички останали сектори.
“По-добре да имаме един прекрасен музей и когато минат туристите оттук, да видят цялото ни изкуство, стига ние сме знаели за Пикасо и Дали“. Така емоционално културният министър Вежди Рашидов описа ситуацията около бившата сграда на МЕИ, до паметника на Васил Левски, която сега е в руини, но ще се превърне в истински музей на националния талант. Рашидов каза още, че имаме големи творци, с които България трябва да се гордее, само че самите ние не можем да съзерцаваме техните творби, защото сега се съхраняват в депа. Министърът поясни, че ремонтът ще се прави на етапи и ще приключи до няколко години. В момента текат конкурсите по реконструкцията на сградата и вероятно инвестираната сума ще бъде в рамките на 20-25 млн. лв. Рашидов допълни, че за първи път от 20 години насам, въпреки кризата, държавата ще отдели и малка сума за откупуване на произведения на изобразителното изкуство, с които ще бъде попълнен фонда на музея.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа