Уорлик: темата за ПРО предстои да бъде дискутирана в България

Американският посланик в България Джеймс Уорлик пред PRO.BG похвали съдебната система в България, но отново препоръча да бъде изработена система не само за справяне с корумпирани съдии, но и за проверка на квалификацията на магистратите ни и дали тя съответства на поста, който заемат.
"Нека и да похваля съдебната система. По-голяма част от съдиите са изключително добре квалифицирани и отдадени на каузата да възтържествува правосъдието. Има и корумпирани съдии, но не е важно това, а начина, по който ще се справим”, каза посланикът. И допълни: "Като човек от САЩ смятам, че трябва да има система да се проверява дали имат съответната квалификация за техните позиции”. PRO.BG. бяха на гости в резиденцията на посланик Уорлик тази сутрин. Той изрази своите съболезнования на всички поляци. "Това е много тежък ден за целия свят”, каза той. Според него обаче поляците са "много горди, трудолюбиви и талантливи хора, които бързо ще тръгнат напред”.
На въпрос за разполагането на противоракетна отбрана на територията на България, Джеймс Уорлик каза, че понастоящем не протичат преговори с България по тази тема. "Това е много начален етап от процес, който предстои да бъде дискутиран в НАТО, Европа и България през следващите години”. Той уточни за пореден път, че разполагането на ПРО не касае Русия, а ще бъде насочена срещу заплахите, които идват от Близкия Изток.
Първият дипломат на САЩ каза още, че ако зависи от него, „още днес” би взел решение за отпадане на визите за българи. Той припомни, че и сега повечето ни сънародници вече получават 10-годишни визи само с едно ходене до посолството.
На въпрос трябва ли страната ни да се опасява от генно-модифицираните храни, посланик Уорлик каза, че всяка страна само трябва да вземе решението си. Това, което най-много прави впечатление обаче, е дебатът по въпроса, което той оцени като "една положителна страна на нещата”. По отношение на тютюнопушенето той смята, че трябва да има повече призиви към младите хора, че не трябва да се пуши.
Американският посланик каза още, че изключително много обича да пътува из страната. Той разходил първо до Рилския манастър дори майка си, когато му дошла на гости.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа