Проектът "Странджа 2" е нужен на България

Бивши офицери от Българската армия, занимавали се с комуникациите на въоръжените сили, изразиха пред PRO.BG притеснение от спирането на проекта за изграждането на телекомуникационната система "Странджа 2".
Проектът, на стойност 120 милиона лева, нашумя след ареста на бившия военен министър Николай Цонев, който, според разследващите, се опитвал да се спаси от наказателно преследване заради поръчката. „Странджа 2” е проект, който трябва да подсигури досега съществуващата комуникационна система. Предвижда се да бъде положен оптичен кабел, който ще дублира съществуващите вече връзки между централните ведомства. Това дава двойна защита, защото тайните съобщения няма как да бъдат разкодирани от злосторници, обясняват експертите. Грешка би било „Странджа 2” да бъде стопиран заради провиненията на ексвоенния министър Николай Цонев. „Това би било неправилно, защото проектът не е свързан с този министър,” категоричен е Иван Кьосев, председател на Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти. Противниците на системата искат да я спрат с аргумента, че тук си живеем мирно, а тероризмът е мираж. „Странджа 2” обаче може да се задейства и при кризи. „В мирно време може да се задейства цялата държава," обяснява бившият военен Иван Кьосев.
Във време на природно бедствие, у нас може да действаме като в американки екшън. Висшестоящи от всички министерства действат в команден щаб, където получават данни и видео от мястото на инцидента и то благодарение на „Странджа 2”, представят си военните. Сега ключовите ведомства си имат свои комуникационни системи, несъвместими едни с други.
Експертите казват, освен скоростта на предаване на информацията и нейната защита, от „Странджа 2” има и икономически ползи. Изграждането на оптичната линия, която ще дублира тази на голяма телекомуникационна компания, ще спести пари на държавата. Ако министерство на отбраната и останалите администрации ползват „Странджа 2”, няма да трябва да се вадят между 50 и 100 млн.лв от бюджета.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа