Цветанов: Много е опасно, ако продължи функционирането на "Октопода"

"Операция "Недосегаемите" не е приключила, защото все още се води разследването. Естествено е, че ще предстоят и други арести. Говорим за източване на 11 млн. лв.“
Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по бТВ относно операцията "Недосегаемите" и ще спре ли източването на ДДС. Според него се търсят лица, предимно роми, на които се прехвърлят фирмите и оттам се прави баланс. Едно от лицата е направил сделки за 11 млн. лв., като са го карали само да се подписва, а той не е знаел за какво, уточни още Цветанов. Запитан защо само един човек от „Недосегаемите“ е оставен в ареста, Цветанов отговори, че това е решение на съда, който е сметнал, че така е необходимо. Компетентният орган е ВСС и те трябва да вземат правилното решение, това каза вътрешният министър относно съдия Пенгезов. Според него трябва да се очертаят правилата на играта и да се има пълно доверие на ВСС. Министърът увери, че коментарите и приятелството между висш магистрат от "Октопода", това е част от това, което се случва и е реално за съдебната система. Запитан какво би трябвало да се направи във ВСС, Цветанов бе категоричен, че трябва те самите да добият възможност да боравят с класифицирана информация. Според Цветанов не може да има задържани криминални лица, а делото да бъде отлагано безкрайно и след това да бъдат пускани на свобода. В съдебната система има много честни служители, но те не са доволни от начина, по който се развива съдебната система, поясни той. Има корупция, има "Октопод" във всички сфери", каза още Цветанов, но е много опасно, ако продължи функционирането на "Октопода" във ВСС.
Вътрешният министър бе категоричен, че е важно да се чуе шумното оповестяване на решението на съда, защото е важно да има публичност. „Стигнахме до високи нива, въпросът е, че те първа предстои много работа, като нашата основна роля е да задържаме такива лица, но ще продължим да работим по същия начин“, изтъкна Цветанов. Нашата основна роля е да завършаме криминални лица, но ще продължим да работим по документирането на криминални групи, като успокои, че този път МВР е започнало отдолу нагоре, към високите върхове. Цветанов се похвали за добрата синхронизация в работата между МВР, ДАНС и НАП. Запитан дали ще има арестувани политици, Цветанов каза, че целта е да се стигне до високо ниво. „Смятам, че икономиката се събужда и това, което правим като разговори с инвеститори, съм убеден, че нещата ще вървят към по-добро“, добави вътрешният министър. Но трябва да се въвевадт правилата на играта и да има еднакви правила за всички и да бъдат спазвани от всички, категоричен е Цветанов. "В момента България е пред рубикон – или трябва да запазим статуквото, или да променим нещата“, припомни вицепремиерът. Проблемът е, че попаднахме в най-нехподходящото време, защото всички финансови пречки в момента, ни спират да извършим реформите, а за реформите трябват пари. Относно проблема около издаването на личните документи с фирмата-изпълнител, Цветанов каза, че за момента „Сименс“ прави всичко възможно да работи в пълния обмен на подписания договор, като изрази надежда, че в рамките на няколко дни, ще се правят по 12 хиляди документи на ден. Но Цветанов бе категоричен, че полицаите и служителите нямат абсолютно никаква вина. Правим всичко възможно в криза да правим политика, която да ни отведе от кризата, а не да ни потопи в още по-голяма такава, обеща още той. Хората и избирателите са тези, които дават реалната оценка за добре свършената работа, като българските гласоподаватели са тези, които могат да определят дали искат промяна или не. "Аз съм уверен в екипа на МВР, защото всички полагат максимални усилия, защото за мен е важно какви са резултатите", добави в заключение министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа