СГС отстрани от длъжност Жени Начева

СГС отстрани от длъжност Жени Начева, предаде репортер на БГНЕС.
"Категорично смятам, че не съм извършила някакви нарушения.", заяви пред СГС Жени Начева, директор на НЗОК. Съдът при открито заседание гледа искането на СГП за отстраняването на Начева от заеманата длъжност. В началото на съдебното заседание адвокатите на Начева поискаха заседанието да бъде при закрити врата. Съдът обаче не уважи това искане, защото делото представлява особен обществен интерес, а медиите гарантират прозрачността на съдебния процес, коментира в своето определение съдът. Според прокуратурата Жени Начева е извършила е престъпление по чл.282, ал.2 от НК. През периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на Дирекция "Бюджет и финансови параметри" неправомерно е разпоредила на НЗОК-Сливен да бъде увеличен бюджета на местната болница с 800 хил. лв. През настоящата година е разпоредила да бъдат изплатени на болница "Токуда" 327 248 лв., а на ВМА – 511 917 лв. Според прокуратурата Начева може да укрие документи, които да са предмет на разследването. Освен това може да манипулира документи, както и съществува реалната опасност да повлияе на служители на НЗОК.
Адвокатите на Начева заявиха, че искането за отстраняване от длъжност е неоснователно. Според тях не са представени доказателства Начева да е оказва съдействие при провеждане на конкурси за ръководители на РЗОК. Освен това Начева е предоставила всички поискани документи на разследването и му е оказала сътрудничество. Освен не са представени и финансово-счетоводни документи, че реално са насочени плащания към "Токуда" и ВМА. Адвокатите пледираха още, че отстраняването на Начева от длъжност би довело до хаос в системата на НЗОК.
В последните си думи пред съда Жени Начева заяви още, че в НЗОК има ясни правила за изразходване на суми. Освен това най-важните решения на РЗОК след това са били потвърждавани от други контролни органи. Начева допълни, че до този момент е оказала съдействие на разследващите органи.
БГНЕС припомня, че прокуратурата образува три досъдебни производства за неправомерно разходени средства на НЗОК. СГП привлече в качеството на обвиняеми Жени Бумбарова-Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски. Допълнително се разследват още три болници за неправомерно харчене на средства от НЗОК - в Стара Загора, Бяла Слатина и Габрово. За момента не са констатирани нарушения в "Токуда", ВМА и Сливенската болница, за които се предполага, че Начева е увеличила месечните им лимити. Стелиана Кожухарова коментира, че през последните 3 - 4 години Сметната палата не е извършвала проверки в НЗОК, а само са били заверявани отчетите. По думите на говорителят на главния прокурор има добра стиковка между държавното обвинение и ДАНС. До повдигнатите днес обвинения срещу Жени Начева, Емил Райнов и Веладин Битолски се е стигнало в рамките на разследването срещу бившия здравен министър Божидар Нанев. Кожухарова отказа да уточни кой и кога е подал сигнала за търговия с влияние. Тя бе категорична, че принципите за определяне на размера на паричните гаранции е определен в НПК. Кожухарова коментира още, че контролната система на държавата не е ефективна по отношение контрола на НЗОК. По думите й в Сметната палата няма достатъчно компетентни служители, които да извършват проверките на финансовата част на касата. Стелиана Кожухарова съобщи и за изискана документация при провеждане на конкурси за назначаване на директори на Регионални здравноосигурителни каси. По думите й, е констатирано, че има нарушение при определяне на образованието на кандидата - посочва се само висше образование без да се конкретизира то. Освен това има нарушение и при изискването на управленски опит от страна на кандидатите.
“Очаквам Жени Бумбарова-Начева да подаде оставка от поста директор на Националната здравноосигурителна каса, за да може институцията да продължи нормалната си работа”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод повдигнатите на Начева обвинения от Софийска градска прокуратура. “В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи”, допълни премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов заяви още, че има готовност да предложи нова кандидатура за поста директор на НЗОК, при положение, че Начева подаде своята оставка.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа