Местан: ДПС поема отговорност за исканията на тютюнопроизводителите

Не очаквайте ДПС да бъде организатор на протестите на тютюнопроизводителите, но поемаме политическата отговорност за техните искания, заяви народният представител Лютви Местан, предаде репортер на БГНЕС.
В момента тюютюнопроизводителите са в стачна готовност и при липса на решение на МС за техните премии, утре те ще преминат към стачни действия.
Втората тема, която бе представена днес от страна на ръководството на ДПС, бе за избирателните проверки, извършвани тенденциозно и масирано от страна на изпълнителната власт, на областните управители в общините с кметове, избрани от листата на ДПС. Полицията е проверявала от септември миналата година досега 108 пъти община Кърджали, докато други общини, управлявани от кметове от други партии, не са проверявани нито веднъж, каза кметът на Кърджали Хасан Азис. Очаквайте подробности.
За реколта 2009 г. съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия тютюнопроизводителите имат право на субсидия или премия, която се изплаща обикновено до 1-ви май и по изключение понякога до средата на месеца на следващата година, съобщи отново депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Става дума за произведени през 2009 г 52 хил. тона тютюн, които включват 27 хил. тона от сорта „Басми” и няколко хиляди тона от т.нар. едролистни сортове. Проблемът засяга 150 хил. души, заети с тютюнопроизводство в България и 116 млн.лв., които предстоят да бъдат разпределени по отделните сортове и раздадени като премии на тютюнопроизводителите. "Очакваме утре МС да вземе отношение и очакванията на ДПС са той да потвърди решението на УС на фонд "Тютюн”, заяви Имамов и допълни, че според движението то тях е най-справедливо за всички тютюнопроизводители. Ако утре МС вземе решение, в срок до 2 месеца премиите трябва да бъдат раздадени, а от ДПС ще настояват да бъде ускорено изплащането им не по-късно от средата на май. Лидерите на ДПС смятат,че с Бюджет 2010 тютюнопроизводителите получиха по-голяма данъчна и осигурителна тежест и имат нужда от финансова подкрепа.
Полиция и областни управители масирано проверяват обществени поръчки нна общини, в които кметовете са избрани с листата на ДПС, заяви днес и кметът на Кърджали Хасан Азис, който беше в централата на движението в София. В определени случаи обществени поръчки се проверяват по 10,12,13 пъти от различни институции, поясни той.
Лютви Местан разказа как в община Велинград заместник-областен управител влиза в село с джипа на народен представител от ГЕРБ и прекъсва учебен час, за да се провери документация, с цел да се подготвят условията за уволнението на директора на училището. Той разказа как на въпрос на депутатът от ДПС Искра Михайлова до министъра на образованието дали тези методи на проверка са легални г-жа Цецка Цачева отклонила питането, като казала, че то не било актуално и не е от обществен интерес. "Г-жа Цецка Цачева едва ли не се вживява в ролята на своеобразна цедка, която да цеди какво е от обществен интерес и кое не представлява обществен интерес”, каза Местан. "Извинете, но тя не може да изпълнява такава функция, не може да бъде филтърът, през който да се проверява що е това обществен интерес”, допълни той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа