До сряда ще стане ясно кой ще е новият директор на НЗОК

До сряда ще стане ясно кой ще е новият директор на НЗОК. Това стана ясно от думите на премиера Борисов, който заедно с новия здравен министър проф. Анна -Мария Борисова откриха обновената Централна реанимация на болница “Пирогов”, предаде репортер на БГНЕС.
Борисов информира, че за зам. министър на здравеопазването е назначена Гергана Павлова. За директор на здравната каса се обсъждат 2 кандидатури. Той обаче не пожела да уточни техните имена. Все още се обсъжда и начина за изплащане на болничните. Продължават проверките за болните източвали бюджета на НЗОК. Борисов съобщи, че днес от ДАНС са го информирали за наличието на няколко образувани прокурорски производства по случая. Той призна, че очаква проверките в болниците да доведат до смяна на лекари и ръководства в тях. Борисов коментира, че не може да продължават някои директори на болници да взимат 70 хил. лв. заплати. Той увери, че лекарите от "Пирогов" са подкрепили реформите в областта на здравеопазването. Медиците в института са обяснили, че са успели да намалят цените на лекарствата в болницата с 5 % . От 2 млн.л в.на месец харчат по 800 хил., посочи Борисов. Самият "Пирогов" е на печалба от 400 хил. лв., която е реинвестирана в апаратура. Той е на мнение, че новият здравен министър трябва да свърши много работа и увери, че тя има сериозна подкрепа от страна на работещите лекари. Премиерът бе категоричен, че не може да няма таван за цените на лекарствата в болниците. Именно за това, ще бъде направен таван на цените на медикаментите в държавните болници. Здравният министър проф. Борисова каза, че все още се обсъжда тавана на лекарските заплати. “Всичко това ще се определи от размера на работата, сложността и квалификацията – трябва да се подчини на обективни критерии, коментира тя. Министър Борисова информира, че заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова са обсъдили възможността, наемите на кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъдат уеднаквени, като по този въпрос е бил постигнат консенсус.
От 2008 г. до момента зам. министърът на здравеопазването Гергана Павлова е мениджър за работата с клиенти в IMS Health - България (анализаторска компания за фармацевтичния пазар). Между 2006 и 2008 г. е заемала ръководни позиции в "Софарма”. Павлова е специализирала "Международни икономически отношения“ в УНСС и е завършила "Счетоводство“ в Икономическия университет във Варна”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа