Румен Овчаров: Докладът прави политически изводи

Не знам за преразпределенията в енергетиката. Докладът няма подобни данни. Докладът прави политически изводи и в него няма нищо ново, каза депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР.
Няколко анализа на института за пазарна икономика, доклади на Сметната палати и публикации във вестниците има в този доклад / за управлението на Станишев - бел. ред./. В комисията решихме консенсусно по-късно да бъде подготвен докладът някъде след 4 месеца. И изведнъж той се появи неизвестно от кого подготвен, уточни Овчаров. Некомпетентността на управляващите се вижда и минава само в политическо говорене, каза още Овчаров. Според него Симеон Дянков не е наясно с формирането на дефицита и как е определя от Евростат. Този доклад търси сметка за политики, а не за икономика. Но досега не е имало такова правителство като това на Тройната коалиция, при което имало такава стабилност, допълни Овчаров.
От своя страна депутатът от Синята коалиция Иван Иванов каза, че докладът е готвен 6 месеца и в началото е имало големи трудности, когато са се събирали данни от министерствата. Според него това е станало така, защото средният ешалон, който е трябвало да даде данните, е този който е управлявал по времето на Тройната коалиция и е довел страната до това положение. Иванов опонира на Овчаров като каза, че има конкретни данни в доклада и не може да се определя като прокурорско обвинение. Иванов уточни, че докладът се занимава с последната година от управлението на Тройната коалиция. Според него по принцип енергийните предприятия са най-стабилните, а тук не е така, какъвто е случаят с НЕК, който има над милиард задължения. А в това време са пренасочвани огромни средства към пропаднали проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Стотици милиони евро са изтекли или от безхаберие или са отишли в определени, лица фирми, което е по-вероятно и затова докладът трябва да отиде в прокуратурата. От това, което каза Иванов няма новина - за всичко това се пише във вестниците, репликира Румен Овчаров. Българската държава трябва да реши дали да продължи строежа АЕЦ "Белене". Той трябва да бъде продължен, за да имаме една от най-добрите АЕЦ, вместо за загубим 2млрд. евро, плащайки неустойките и да нямаме нищо, посочи бившият министър на икономиката и енергетиката. Не мисля, че това е вярно, каза Овчаров в отговор на въпрос, че депозитите на енергийните дружества са държани единствено в Корпоративна банка, които са били много над собствеността й. Той каза, че това е право на конкретното дружеството. Колкото до него затова навремето част от това е бил и конфликтът между него и бившия директор на НСлС Александър Александров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа