Георги Първанов: Проблемът на армията не са пагоните и лампазите

Проблемът на армията не са пагоните и лампазите, заяви президентът Георги Първанов след края на тържеството по повод 90-годишнината от рождението на поета и преводач Валери Петров в НТД “Сълза и смях”, предаде репортер на БГНЕС.
Проблемът на армията е това, че не беше защитен бюджет, който да е достоен за въоръжените ни сили, защото военното ведомство е най-ощетеното от всички други министерства, респективно тази дейност ще бъде под много сериозен натиск и с много сериозни проблеми, каза държавният глава и върховен главнокомандуващ. Според него би трябвало министърът да потърси съдействието на своите колеги, на парламента, за решаването на тези въпроси. Защото е важно да градим авторите на българските генерали. В крайна сметка ще подпиша указа, защото не съм аз този, който прави инат, от другата страна има подобно поведение, заяви Първанов. Той каза, че е разбрал от медиите, че го е търсил министър Ангелов, но на неговия телефон не било регистрирано подобно обаждане, но това е част от сценария, каза президентът.
Мисля, че това е малко измислен скандал, защото Конституцията и законите са разписали много ясно тази процедура, каза държавният глава. Той не просто утвърждава, той участва в целия процес. Второ, в този процес субектите са ясно разписани – това е правителството и президентът, поясни Първанов.
„Намирам за неуместно като форма на политически натиск опита да се ангажира парламентарна комисия в целия този процес. И понеже ненужно според мен излизат факти от едно рутинно обсъждане и съгласуване, аз съм длъжен все пак да поясня, че има два указа – единият е така нареченият устройствен указ, който определя структурата, длъжностите във военното командване, а за това министърът не говори нищо. Там беше направен един опит да се свали нивото на командващите, на началниците на въоръжените сили, видовете въоръжени сили - от генерал-лейтенант на генерал – майор. С което да се направи една стъпка към една сериозна промяна в състава на военното ръководство. Подобна стъпка беше направена и със самото конкретно предложение с втория документ, като бяха предложени редица промени, на практика една генерална подмяна на състава на висшето военно командване, срещу което аз възразих и по двете направления - и по отношение на устройствения указ, тоест по структурата и по отношение на редица кадрови предложения. След моята категорична реакция бяха възприети моите предложения. Така, че аз съм удовлетворен“, заяви Георги Първанов.
Той намира за некоректно, за непочтено извеждането на едно име, което даже не е присъствало в хода на разговорите като писмено предложение - името на неговия секретар по военните въпроси. „Тук съм длъжен да кажа първо, че това е един адмирал, който е в съставна на Министерството на отбраната, в щата на МО, не извън състава. Второ, искам да кажа, че това е един качествен офицер, който се е доказал в много различни случаи в хода на цялата реформа“, заяви президентът. Той намира за некоректно противопоставянето от страна на министъра спрямо тома име. Може би причината, според Първанов е, че адмирал Николов е имал достойнството да се противопостави на част от законодателните промени, засягащи социалните аспекти, социалната политика по отношение на военнослужещите. И отнемането на социални права, утвърдени от предишните години. Държавният глава заяви, че смята повече да не коментира този въпрос, но че трябва да се гради авторитет на българските генерали, но не с предложения като това за свалянето на нивото на командващите, защо това са хора, които ръководят хиляди, в някои случаи над 20 000 бойци, а с конкретна дейност, която да мотивира българските бойци.
БГНЕС припомня, че вечер във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че всеки момент очаква от президента Георги Първанов отговор на втория вариант на предложенията за повишаване в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от Българската армия. По думите му вторият вариант е с отчитане на някой предложения на Първанов, с изключение на едно. Попитан точно кое е предложението министър Ангелов отговори лаконично „мисля, че вече медиите много ясно знаят кое е то”. Военният министър каза още, че става въпрос за един офицер, но така и не потвърди, нито отрече, че става въпрос за контраадмирал Николай Николов. Министър Ангелов допълни, че силно се надява да няма прецедент, в който да не се приемат предложенията за повишаване в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от Българската армия. Той изрази готовност за среща с Първанов и дори заяви, че го е търсил няколко пъти по телефона и всеки момент очаквал той да му се обади.
В петък министър Ангелов информира народните представители от парламентарната комисия по външна политика и отбрана, че съществува неяснота за пакет от укази за произвеждане в чин заради едно име, предложено в устен разговор между Георги Първанов и Аню Ангелов, което военният министър не приема. Той информира за предложенията, които е направил пред президента за съгласуване на укази за назначаване, освобождаване, повишаване в звание или удостояване в първо генералско звание на офицери от Българската армия. Това е втори вариант на предложенията. Преди една седмица генерал Аню Ангелов е изпратил първи вариант с предложения, които са били приети в Съвета по отбрана единодушно. По молба на военния министър той имал среща с президента, на която те са били обсъдени. По време на срещата са възникнали предложения от страна на президента, с голяма част от които министърът се е съгласил. “Междувременно беше поискано един офицер и два състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание”, заяви след заседанието на комисията военният министър. Аню Ангелов е изготвил мотиви, в които се изтъква, че е против тази кандидатура. Предложението е дошло от президента и е било обсъдено в Съвета по отбрана, на който деветима са били против повишението, а двама “за”. Затова в сегашния втори вариант Аню Ангелов не го предлага за указ. “Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие”, каза военният министър по отношение на съгласуването на указите с президента.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа