Софиянски: Абсурдна ситуация - пляскащи ДСБ и СДС и никаква левица

Тревога от ситуацията в страната изразиха от Съюза на свободните демократи след като на заседание на Политическия си съвет днес в столицата анализираха отражението на кризата в страната, съобщиха от пресцентъра на ССД за БГНЕС.
Икономическата криза навсякъде се задълбочава, заради липсващи мерки на противодействие срещу нея нараства опасността да я последва финансова, а след това - и политическа, констатираха от ССД. За съжаление сме свидетели на три рекордни нива: рекордно висок дефицит, рекордно ниско потребление и рекордно ниска инвестиционна активност, обобщи по време на пресконференция изводите от заседанието председателят на ССД Стефан Софиянски. Като към това прибавим постояннния спад на приходите, увеличаването на безработицата и положението в банковото кредитиране, виждаме една все по-задълбочаваща се криза, която всъщност започна отпреди 2 години, добави той. Свободните демократи приемат, че 500 милиона от рекордния бюджетен дефицит е наследен от лошото управление на тройната коалиция и задаващия се тогава срив в световната икономика, но актуалния прочит към днешна дата показва, че друг 1 милиард от дефицита е произведен от бездействие на сегашното управление. Опасенията на ССД са, че прераствайки от икономическа във финансова, кризата ще се превърне и в политическа. И посочиха основанията за това: на практика няма лява опозиция, а сегашното управление отрича периода на прехода. Независимо от грешките, направени по време на прехода, той донесе на българия свобода на словото, на инициативата, членство в ЕС и НАТО, отчетливо изрекоха позицията си от дясната партия. Да се отрича прехода, означава да се отрече и едно от най-големите демократични завоевания на последните 20 години – премахването на чл. 1 от Конституцията. Отричането на прехода от ГЕРБ може да означава връщането на чл.1, не скриха притесненията си свободните демократи. Според тях очевидно не е по силите само на ГЕРБ да се справи със ситуацията в страната и затова от ССД призовават дясно мислещите хора да се абстрахират от примиренческата политика на ръководствата на СДС и ДСБ, за да има ясен коректив на управлението на ГЕРБ. "В момента има една абсурдна ситуация – едни ръкопляскащи СДС и ДСБ и никаква левица!”, обобщи Софиянски.Политическият съвет отправи апел и към членовете на ССД в страната да не се страхуват и да привличат симпатизанти в името на един общ по-добър живот в демократична България.
Решението на ръководния орган прието днес беше в края на годината да бъдат обявени кандидатите за предстоящите през следващата година избори в големите градове: София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Стара Загора. Кандидатурите няма да са крайно партийни, ще се залага на професионализма и авторитета на отделните личности.На въпрос би ли прогрозирал ситуацията в следващите месеци, председателят на ССД Стефан Софиянски отговори, че през настъпващото лято в държавата ще има една относителна стабилност заради промяната на структурите на разходите и кампанията за плащане на местните данъци до края на април. Обстановката, обаче рязко ще се изостри през есента, когато освен от безработицата, семейните бюджети ще бъдат ударени от цените на задължителните консумативи – отопление и електроенергията. Прогнозата е и за скок в цените на храните, което ще е в резултат от ненавреме изплатените земеделски субсидии, прогнозира Софиянски.
От ССД признават усилията на правителството да работи в сферата на сигурността и срещу нарушителите на закона, но това не трябва да се прави като се внушава страх сред обикновените хора, или като се действа на ръба на гражданските права. В тежки времена като сегашните, хората и коректния бизнес трябва да бъдат насърчавани, подпомагани от държавата, да им се внушава и се създава спокойствие, за да може чрез тях кризата да бъде по-бързо преодоляна, коментираха от ССД.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа