Муур: България продължава да е първенец по пиратство в ЕС

Над 1,2 млн. души ще загубят работата си, ако пиратството продължава да се развива със същия темп в Европа. Това заяви при подписването на меморандум за сътрудничество с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов Франсез Муур, изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа на Алианса за бизнес софтуер, предаде репортер на БГНЕС.
Муур подчерта, че страната ни продължава да бъде на първо място по пиратство в Европейския съюз. Тя припомни, че за 2008 година то се е отразило достатъчно негативно на пазара на труда и работата си са загубили над 100 хиляди души. Над 60% от използвания у нас софтуер е нелицензиран.
Меморандумът предвижда провеждането на обучение за служителите на МВР, отговарящи за защитата на интелектуалната собственост в цялата страна, както и иницирането на кръгли маси за създаването на ново законодателство в областта. “Много е важно всички потребители да бъдем дисциплинирани – да ценим труда на интелектуалната собственост”, каза от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов. Той изтъкна, че законодателните промени ще бъдат изготвени съвместно с гражданското общество и неправителствените организации, отговарящи за защитата на интелектуалната собственост. По време на срещата с министъра от алианса са поискали правителството да създаде условия за създаване на система, в която нарушителите ще знаят, че има последствия от техните действия. Евентуалните санкции могат да бъдат две предупреждения, последвани от глоба. При подписването на документа министър Цветанов бе награден с отличие за дейността си в борбата с интелектуалното пиратство. Наградата е също и за ГДБОП.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа