Парламентите на Украйна и Русия ратифицираха договора за флота

Върховната Рада на Украйна ратифицира договора с Русия за оставането на руския Черноморски флот в Крим до 2042 г. Договорът беше ратифициран и от руския парламент, предаде Франс прес.
Долната камара на руския парламент ратифицира споразумението за удължаването на престоя на руската военноморска база в украинското черноморско пристанище Севастопол. 410 депутати от общо 450 подкрепиха споразумението за удължаването на престоя на базата, което беше постигнато от украинския президент Виктор Янукович и руския му колега Дмитрий Медведев миналата седмица. Украинският парламент ратифицира споразумението малко преди това. Върховната Рада ратифицира споразумението с 236 гласа - с 10 повече от минимално необходимите за приемането му.
Срокът на престой на руския флот в Черно море бе удължен с 25 години, заяви руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция след приключване на преговорите с неговия украински колега Виктор Янукович, които се проведоха миналата седмица в Харков. “Русия се нуждаеше от яснота относно престоя на Черноморския флот в Севастопол. Срокът беше удължен с 25 години с право да се продължи с още пет години, ако една от страните не прекрати договора“, заяви Медведев. Според него това ще създаде “най-добрите гаранции за сигурността в Черноморския басейн“. Лидерът на БЮТ Юлия Тимошенко заяви, че подписаните от украинския президент Виктор Янукович документи относно удължаването на престоя на руския Черноморски флот на територията на страната противоречат на конституцията. Президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович подписаха споразумение, засягащо престоя на Черноморския флот на РФ на украинска територия. След разпадането на СССР през 1991 г. Черноморският флот се превърна в спорен проблем между двете страни. На дневен ред стоеше въпроса за неговото поделяне. Първата стъпка за разрешаването на проблема бе подписаното на 3 август 1992 г. край Ялта споразумение относно принципите на създаване на ВМФ на Русия и ВМС на Украйна на базата на Черноморския флот. В течение на пет години се водеха трудни преговори, в резултат на които на 28 май 1997 г. в Киев бе подписан договор между Украйна и Русия за разделянето, взаимните претенции, статута и условията за разполагане на Черноморския флот на украинска територия. В съответствие с този документ, флотът трябваше да остане в Севастопол 20 години до 2017 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа