Първанов: Демонополизацията на НЗОК е приоритет

Демонополизацията на здравната каса и регулацията на пазара е сред приоритетните казуси, заяви вчера президентът Георги Първанов в Пловдив. „Здравеопазването в България е на кръстопът и трябва да изберем дали моделът на здравеопазване у нас да е по-пазарно ориентиран или с по-голямо държавно участие“, каза президентът.
Първанов подчерта, че от 2001 до 2010 година средствата за здравеопазване в България са нараснали два пъти, но здравните ресурси се управляват неефективно, здравната грижа е некачествена и затова на гражданите се предоставят лоши здравни услуги.
Президентът цитира и данни, според които миналата година държавното финансиране на лекарствата у нас е било 36% при средно за Европа 85%, а в същото време пациентите са извадили от джоба си над един милиард лева.


Такса за безплатните лекарства?

Здравната каса възнамерява да въведе такса, която пациентите да плащат за напълно безплатните лекарства. Касата е представила тази своя идея на среща с пациентски организации, но предложението е срещнало отпор, съобщи Mediapool. Първият вариант е на пациентите да се прехвърли таксата за обработка на рецепта в размер на 1,20 лева за медикамент, а вторият - да се плаща потребителска такса от 2,40 лева.

Станете почитател на Класа