Обмислят вдигане на осигурителната вноска с 1%

Осигурителната вноска във фонд „Общо заболяване и майчинство“ може да се увеличи с 1%, ако броят на хората, които ползват болнични, продължи да нараства. Това съобщи вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в предаването „Неделя 150“ на БНР. В момента вноската за фонда, от който се плащат краткосрочните болнични, е 3,5% от осигурителния доход на служителя, които се поделят между него и работодателя в съотношение 40:60.
По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото тримесечие на 2010 г. ползвалите отпуск по болест са се увеличили със 160 хил. спрямо същия период на миналата година. За същите месеци разходите на НОИ за болнични са нараснали със 17 млн. лв. Това е формирало преразход от 9 млн. лв., съобщи преди десет дни шефката на НОИ Христина Митрева.
„Ако тази тенденция се запази до края на годината, ние трябва да увеличим осигурителната вноска във фонда с 1%. От това няма да спечели нито работодателят, нито работникът. Именно от тази гледна точка ние искаме да спре източването на средства от НОИ и да се предприемат съответните мерки", коментира Младенов. Социалният министър припомни още, че обсъжданите варианти за плащането на болничните предвижда НОИ да покрива обезщетението от четвъртия, а не от втория ден, както е сега. Това би спестило на осигурителния институт 91 млн. лв. "За първите три дни работодателите и синдикатите трябва да намерят съответния механизъм как да разпределят обезщетението", каза Младенов.
В събота Тотю Младенов каза, че има лек спад в безработицата у нас през последните три месеца. През февруари безработицата е била 10,26%, през март - 10,14%, а през април – 9,99%. Според министъра тези цифри ясно показвали, че през последните два месеца има стабилизиране на пазара на труда.

Станете почитател на Класа