МБМД: Цветанов вече е по-популярен от Борисов

Одобрението към премиера Бойко Борисов спада и той вече е изпреварен от своя вътрешен министър, сочат данните от изследване на МБМД, предаде репортер на БГНЕС.
Одобрението към премиерът Бойко Борисов е 56%, като има спад с два пункта. Президентът Георги Първанов се ползва с около 44-46 % одобрение, като и при него се отчита спад в доверието. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е по-популярен от премиера. Неговото доверие достига 60%. Причината за това вероятно са успешните усилия за борба с корупцията, ефектните акции, като е очевидно, че обществото иска точно това – да има разграничение на престъпността от управлението. Друг факт който изтъкнаха социолозите е този че министрите от кабинета, дори и по-неизвестните, са много по-харесвани отколкото политиците от опозицията. При партиите се отчита спад на електоралната подкрепа за БСП, ГЕРБ поддържа одобрение, но вече потенциала, като че ли му се изчерпва, отбелязват социолозите.
Едва 17% от анкетираните са оптимисти за положението в страната. ай-спокойни хората са били 2001- 2005 г. От 2007 г са силно обезпокоени от повишаване на безработицата, но като цяло днешното правителство е харесвано. Проучването показва, че мнението на хората за реформите в държавата като цяло е положително. Най-необходимите реформи според тях са: съкращаване на персонала в държавната администрация, намаляване на корупцията. Изключително висока е подкрепата за финансово ограничаване в държавната администрация – 71 % напълно одобряват. Това ще даде шанс за по-високи заплати, като същевременно трябва да има контрол върху доходите. Друга важна реформа е в областта на здравеопазването, като само 12 % от хората искат да има безплатни медицински грижи. 60 % не са доволни от здравните услуги , не са спокойни за здравето си. Има редица проблеми в малките болници, където се оплакват от липса на специалисти, на апаратура и на качество на медицински грижи. На много от хората се е налагало да пътуват в по-големи областни градове за да получат необходимата здравна помощ. Друг важен проблем е пенсионното осигуряване, където хората категорично не желаят да се увеличава възрастта за пенсиониране. Освен това е необходимо и ограничаване на пенсионирането на първа категория труд– редица категории труд се пенсионират 10 години по-рано от останалите- полицаи, военни и т.н. Друг важен показател за общественото мнение социолозите изтъкват и факта, че хората предпочитат да спестяват от пари за вноски за пенсии, като са посочили, че повечето от тях трябва да се внасят от фирмите, където работят. Младите смятат, че “днес аз плащам високи осигуровки, но утре не се знае какво ще получавам“, има недостиг на хора в активна възраст, затова трябва да има внос на работна ръка в активна млада възраст. Като цяло и младите и възрастните смятат, че сегашната пенсионна реформа е несправедлива. По отношение на реформите в образованието в повечето случаи има разбиране и подкрепа- най-трудно се приема задължителния подготвителен клас на малките деца. За хората от ромски произход – има смисъл от такъв подготвителен клас, заради ниския им социален статус на повечето от семействата. Най- необходимото което трябва да се направи според проучването е затягане на дисциплината, въвеждане на квалификационни курсове за учителите, преоценка на учебниците.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа