СДС искат промяна на Конституцията в част за ВСС

"Министърът на вътрешните работи очевидно е един от хората, които се борят срещу престъпността, но въпросът е накрая да има повече ефективни присъди. От СДС смятат, че неговия ангажимент не е достатъчен и са готови да предложат промяна в Конституцията, в частта за Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на БГНЕС.
"Ако някой е забравил за Красьо Черния, тежко и горко му“, допълни той. На въпрос дали да се правят специализирани съдилища или отделни състави в сегашния съд, Димитров отговори, че преобладаващото мнение е за специализирани състави в сегашните съдилища, тъй като по този начин ще заработят по-бързо и ще имат по-бързи резултати. Водещото предложение затова трябва да е на министъра на правосъдието и дебатът да се води в НС, каза той. СДС не са виждали окончателния проект на управляващите по този въпрос. Мартин Димитров запита кой ще назначава тези съдии, има ли смисъл, ако пак ВСС ще ги избира. СДС предлагат представителите във ВСС да бъдат избирани с 2/3 от гласовете в НС. Те настояват същото техните имена да не се подлагат на гласуване 5 минути преди дебата, а да са известни на общество 2-3 месеца преди избора. От СДС приветстват предложението на управляващите за 20-процентовото съкращаване на административните разходи и смятат, че пътят е правилен и тази реформа трябва да започне веднага. В противен случай винаги ще има предложение за увеличаване на данъците, а СДС при никакви обстоятелства няма да подкрепи такава мярка. “Ако тези мерки не бъдат предприети сега, през септември пак ще се чудим дали да увеличаваме ДДС“, каза Димитров. Вместо да има Агенция по храните, която да гарантиране тяхното качество и безопасност, в момента контролът е разпилян между 6 институции, посочи като пример Димитров. В резултат на това българските граждани не знаят какво ядат. Същото е и при лекарствената политика, която се управлява и контролира от Изпълнителна агенция по лекарствата, Комисия по позитивния списък, Комисията по ценообразуването на лекарствата и Дирекция по лекарствена политика към Министерството на здравеопазването. В резултат на това липса реален контрол, а българските граждани пазаруват най-скъпите лекарства в ЕС.
Димитров отново повтори, че намерението на Синята коалиция е да издигне собствен кандидат за президент. Той допълни, че това е в намерението на десните партии. На въпрос не е ли ГЕРБ дясна партия, той каза, че в сините среди я възприемат като центристка.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа