92% от българите искат съкращение в администрацията

92% от анкетираните българи одобряват идеята да бъдат съкратени административни структури, а 70% напълно застават зад подобна мярка. Това показва изследване на МВМД, представено вчера. Изключително висока е подкрепата за евентуалните финансови ограничения в администрацията, 87% са „за“ подобна мярка, а 61% казват, че напълно я одобряват. Според почти две трети от хората, участвали в проучването, добре е заплатите на чиновниците да бъдат увеличени за сметка на намаляване на броя им.
Целта на изследването е да се разбере степента на удовлетвореност от сферите, за които се предвиждат реформи, обясни шефът на агенцията Мира Радева. Тъй като администрацията създава образа на управлението и на властта, установено е, че общата удовлетвореност от функционирането на държавата е доста ниска – само около 30%. Неудовлетворените са 67%, а 29% напълно не харесват работата й.
Естествено, когато хората са толкова недоволни, са категорични мненията, че трябва да има реформи, коментира Радева. Според нея не може да се почне отвсякъде, а трябва да се почне отнякъде и това би поставило пред изпитание който и да е кабинет. На въпроса, как хората си представят реформите в системата на администрацията, най-много са отговорили, че трябва да има съкращаване на персонала, защото плащаме много за административните услуги. На второ място участниците в анкетата са заявили, че трябва да бъде намалена корупцията.

Станете почитател на Класа