Семерджиев: Цената на газа, парното и топлата вода ще поскъпне от юли

Цената на природния газ, парното и топлата вода ще поскъпне от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след редовното заседание на органа.
По думите му, реалните граници, в които може да бъде увеличена цената на синьото гориво е 10-15%, като от държавния монополист "Булгаргаз" са поискали по-голям скок. Семерджиев не поиска да уточни колко точно е поискала газовата компания. "Не може да бъде избегнато увеличението на природния газ от юли, заради конюктурата на пазара, съотношението долар/евро и поскъпването на алтернативните горива", каза Семерджиев. По думите му е логично след поскъпване на газа да се увеличи и цената на парното и топлата вода. "По принцип, топлата вода е по-скъпа като себестойност през лятото, затова има нормативна възможност ако топлофикациите са готови и имат достатъчно основания, да бъде въведена различна цена за двата сезона - лято и зима", обясни Семерджиев.
По-рано тази сутрин икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че оглавяваното от него ведомство подготвя предложения, според които да има различна цена на топлата вода през лятото и зимата. "Ако има разлика в стойността, тя ще се движи в рамките на 5 на сто", коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа