ЕНП: Нужна е по-добра координация на националните бюджети

Нужна е по-добра координация по отношение на националните бюджети. До това решение стигнаха участниците в 12-ата среща на върха на представителите на парламентарни групи на партиите, членуващи в ЕНП в Европарламента, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
"Дошло е време за европейците да извлекат поуки от кризата и да призоват за мащабни реформи в европейското управление ", заяви в речта си при откриването Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП. В присъствието на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу той призова за основни реформи в европейското управление. Жозеф Дол подчерта, че Договорът от Лисабон повишава ролята както на Европейския парламент, така и на националните парламенти.
След взетите решения в петък на Европейския съвет, сега е нужна по-добра координация по отношение на данъците, националните бюджети, социалните законодателства, за което решаваща роля трябва да имат именно националните парламенти в пряко взаимодействие с европейските институции. "Участието на националните парламенти в повечето случаи досега не беше съществено, но за мен и моята политическа група, то е много важно", изтъкна Дол.
В дневния ред на форума бяха икономическата ситуация в ЕС, целта Европа 2020 - стратегия за интелигентно, устойчиво и всеобхватно развитие и влизането в сила на новата Европейска дипломатическа служба.
Групата на ЕНП ще изготви конкретни предложения относно новата Стратегия 2020, която трябва да вземе предвид неуспеха на Лисабонската стратегия и да подготви страните-членки за дългосрочно успешно развитие в условието на тежка глобална конкуренция. Именно в тази посока председателят на Европейската комисия Барозо вижда силната роля и приноса на политическото семейство на ЕНП.
Що се отнася до Европейската служба за външна дейност (EEAS), председателят на Групата на ЕНП подчерта, че за ЕНП е жизнено важно Европа да говори на световната сцена с един глас. "Колкото повече сме разединени, толкова по-малко ще бъдем вземани под внимание в света, защото нашите партньори и нашите конкуренти ще използват нашите разногласия за собствените си цели ", предупреди Жозеф Дол.
Участие в срещата на върха от българска страна взеха зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова (Синята коалиция) и съпредседателят на парламентараната група на ГЕРБ Тодор Димитров. В работата на форума участва и д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ).

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа