Борисов: Промените за автомобилните превози са саботаж към нас

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил транспортният министър да изтегли искането за отпадането на изискването МПС-тата да имат издадено удостоверение за категоризация по системата за международна класификация на автобусите за туризъм на Международния съюз по автомобилен транспорт, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Премиерът е категоричен, че старият текст ще бъде възстановен. Той е изискал от Александър Цветков и да му посочи виновните, чието наказание ще бъде "да си ходят"”. Борисов твърди, че промените в Закона за автомобилните превози са едва ли не саботаж към правителството и един типичен пример как ниските нива се поддават на лобистки интереси. В същото време от кабинета, по думите му, просто не са обърнали внимание при придвижването на текста.
Борисов се позова и на факта, че при изготвянето на закона са участвали браншовите организации. Той самият признава, че "е безумие" отмяната на международното изискване. В същото време тъй като от сутринта разследва случая, министър-председателят увери, че то реално не влияе на безопасността, а по скоро визира дали МПС-то е луксозно. "Съжалявам, че някой път научавам малко по-късно, но нищо лошо не се е случило, защото сега е на комисия и ще бъде вкарано по начина, по който трябва", обеща той.
Премиерът потвърди, че кабинетът възнамерява да вдигне осигурителния стаж с три години – от средата на 2011 година и дори коментира, че трябва да вдигне стажът и за полицаите и военните. Аргументът на Борисов, е, че така ще им се даде възможност да дадат още няколко години за държавата. През тази седмица кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев бе изключен от ГЕРБ и призован да се оттегли. Това, че след "отзоваването" си той заяви, че остава верен на партията и него самия, Борисов коментира с думите "Това е добре". В същото време друг кмет – Славчо Атанасов упреква правителството, че не е получил парите за боклука на софиянци. В отговор на тази критика, премиерът отговори, че и боклукът на Пловдив се вози в друг град.
Министър-председателят похвали българското разузнаване за добрата съвместна работа с украинското по случая с отвлечения от сомалийски пирати кораб "Сейнт Джеймс парк". Той информира, че най-интензивните преговори са били вчера на обяд. Радостната вест за свободата на моряците е била съобщена снощи около 23 часа на премиера от ген. Кирчо Киров. На сутринта моряците вече са били със своите близки. За танкера "Панега" обаче Борисов каза, че ще даде информация след като приключи операцията. Стана ясно и че твърденията, че Народното събрание ще има нов председател са "пълни лъжи", както ги определи той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа