С 25% могат да намалеят задръстванията в София с промените в паркирането

От 20 до 25% намаляване на трафика в центъра на София целят промените в правилата за паркиране в града, изготвени от работна група към Столична община, информират от СО.
Положителната промяна ще бъде усетена съществено от софиянци дори при 5% намаление на автомобилния поток, което може да бъде постигнато до есента, ако предложените мерки влязат в сила, смятат експертите. Изготвеният от работната група Проект за концепция за зони за организация контрол на паркирането на територията на Столична община бе представен официално днес по време на кръгла маса, инициирана от ПГ на общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет. В търсене на решение на проблема с нарастващия поток от автомобили и недостига на паркоместа в центъра, проектоконцепцията предвижда създаването на три зони за краткотрайно платено паркиране – синя, зелена и жълта. Те покриват съответно идеалния център, разширения и периферията му. В тях се предлага да действат диференцирани правила, като в синята зона е позволен престой до 2 часа срещу 3 лева на час, в зелената до 3 часа срещу 2 лева на час, а в жълтата до 3 часа срещу 1 лев на час. Предложените цени подлежат на обсъждане и утвърждаване от СОС. “Тези цени трябва да се разглеждат като инструмент, а не като цел. Нашата цел не е да събираме повече пари, а да подобрим организацията на движението и паркирането в центъра”, категоричен е Марчело Доковски, председател на работната група и съуправител на Център за градска мобилност. Концепцията предлага и по ключови улици и артерии в града паркирането да бъде изцяло или частично забранено, да бъдат създавани бус ленти, за да може чувствително да се повиши скоростта на движение на градския транспорт. За да се стимулира търсенето на транспорт, който не утежнява трафика, са заложени безплатни места за паркирането на велосипеди и мотоциклети в центъра. Няма да се таксуват и електромобилите, което пък е преференция с визия за запазването на екологичния баланс в града. “Ползването на градския транспорт, особено с перспективите, които дава метрото, е основна алтернатива на ситуацията в момента. Затова ключов момент е изграждането на паркинги до станциите на метрото, където хората да могат да оставят колите си и да продължат пътуването си с общестения транспорт по-бързо”, обясни Доковски. Въпросът за паркирането на живущите в трите зони се предвижда да бъде решен с издаването на винетни стикери. Цената, която ще плащат те, следва да покрие стойността за издаването и обслужването на процеса, като очакванията са тя да бъде до 10 лева на месец.
82% от столичани приемат, че т.нар. Синя зона за краткотрайно платено паркиране трябва да остане същата и дори да се разшири, стана ясно от представените днес резултати от проучване на НЦИОМ. Само 12% искат да се намали периметърът й. Така зоните за платено паркиране се оказват компромисна мярка, която среща много повече разбиране от пълната забрана за влизане на автомобили в центъра, срещу която се обявяват категорично 47% от анкетираните. С 10% по-малко са хората, които смятат, че това наистина е необходима мярка. В същото време пълната забрана за паркиране и спирането по основни пътни артерии се подкрепя от 80%, което съвпада с мерките заложени в Концепцията. Волята на обществото за подобряване на реда и организацията на движение се потвърждава от високия процент на одобрение за мерките срещу нарушителите, като евакуацията с паяк среща 53% привърженици, а блокирането чрез скоба – 74%. Предложените нови цени за престой на час естествено не се приемат безкритично, но противниците са под половината от всички интервюирани (между 33 и 49% в зависимост за различните зони). Общо 84% от столичани и 93% от редовно ползващите Синя зона одобряват изграждането на паркинги до метростанциите, което показва, че със създаването на такава алтернатива голяма част от шофьорите няма да навлизат в центъра с автомобилите си. Изключително силна подкрепа срещат заложените в концепцията предложения за създаване на пешеходни зони в идеалния център (88%), създаване на безплатни места за паркиране на велосипеди (89%) и мотоциклети (76%). Според хората събраните от платено паркиране средства трябва да бъдат инвестирани приоритетно в нови паркинги и по-качествени транспортни услуги, както и в изграждането на пешеходни зони и велоалеи, и за екологични проекти. Изследването на НЦИОМ е направено сред 1200 пълнолетни столичани и е регионално представително проучване за Столична община.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа