Метин Казак протестира в Страсбург срещу натиска над местната власт у нас

Пледирам моите сънародници да не бъдат лишавани от основното човешко право на добро управление, под върховенството на закона, но съчетано с върховенството на правата на човека, заяви българският представител в Европейския парламент Метин Казак от АЛДЕ, ДПС в пленарната зала в Страсбург, съобщиха от пресофиса на евродепутата..
С речта си Казак изпълни ангажимент, поет пред повече от 54 хиляди граждани, подписали се против административния тормоз и множеството тенденциозни проверки в общините с кметове от ДПС. "В четвъртък вечерта, на 14 май в град Кърджали, в Южна България ми бяха връчени петдесет и четири хиляди подписа – събрани от граждани, които искат "Нормални условия за работа и силна местна власт”. Тази подписка е събрана от седемте общини на Кърджали. Хората подкрепят борбата срещу корупцията във всички нива на властта, но са против силовите методи и против зрелищните акции, чрез които изпълнителната власт изземва функциите на съда и прокуратурата", заяви Казак.
Ораторът даде за пример 138-те проверки, на които е бил подложен кметът на Кърджали през последната година, като 13 пъти е бил проверяван само по един отделен проект.
В 30-те общини с кметове от ДПС за по-малко от година е имало над 750 проверки, а в общините с кметове от ГЕРБ няма такива проверки, продължи Казак. Той направи достояние в Страсбург и факта, че областната управителка на Кърджали дори не разреши връчването на подписката да стане в сградата на областната администрация и се наложило срещата да се проведе на открито в центъра на града.
Поех ангажимент да информирам европейските институции за този граждански протест, завърши Метин Казак.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа