"Краун Ейджънтс” изготвили списък с 350 препоръки към МФ

На 19 май 2010г. в София се проведе последното заседание на Комитета на заинтересованите страни по Програмата на „Краун Ейджънтс” за модернизация на българската финансова администрация, съобщават от консултантската фирма.
Този комитет, който заседава на всеки три месеца, беше важен форум за дискусии със заинтересованите страни по програмата относно нейното изпълнение, възникнали нужди, изисквания и препоръки. На последната среща програмният мениджър Дейвид Смит потвърди, че „Краун Ейджънтс” вече подготвя главен списък с над 350 препоръки, направени по програмата, който ще бъде предаден на министъра на финансите.
Програмният мениджър Дейвид Смит, който председателства заседанието, вярва, че България ще продължи да се възползва от резултатите от работата на „Краун Ейджънтс” дори и след края на текущия договор. "Около две трети от направените препоръки се намират в различни етапи на изпълнение от страна на съответните агенции и техният пълен ефект все още не е почувстван. Но всички от тях целят повишаване на събираемостта на приходите, което е от особено значение в настоящата икономическа ситуация”, каза Дейвид Смит. "Високо оценяваме работата, извършена в рамките на договора, и препоръките, които „Краун Ейджънтс” направиха към агенциите и към Министерството на финансите”, заяви Румен Порожанов, Началник на кабинета на финансовия министър. Програмата за модернизация на българската финансова администрация започна през м. юни 2007г, след 6-месечно прекъсване след края на предишния митнически проект. Текущата програма е на значително по-ниска стойност от предишната, но обхватът на дейностите по нея бе значително разширен, за да включва всички аспекти на процеса на подобряване събираемостта на държавните приходи. Съветниците на „Краун Ейджънтс” подпомагаха по-голям брой агенции, отговарящи пряко или непряко за защитата на приходите и предотвратяването на измами. Те включваха Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници” (АМ), други второстепенни разпоредители към МФ и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).
„Краун Ейджънтс” изготви голям брой анализи и оценки на законодателството и работните практики. Докладите на съветниците включваха системата за регистрация по ДДС, разкриването на измами с ДДС, разработване на методика на НАП за управление на риска, подобряване на обмена на информация, модернизация на Агенция „Митници”, обучение и развитие на мобилните групи, контрол върху акцизите и използване на ИТ системи за превенцията на корупция и престъпления.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа