Човечеството си чисти зъбите с отвертки и кламери

Ако всеки път, когато между кътниците ви заседне храна, посягате към инструменти, с които бихте могли да поправите карбуратора на автомобила си, то със сигурност рискувате да останете без зъби.
Над 60% от хората по света рискуват доброто състояние на зъбите си, като използват първата вещ, попаднала им под ръка, за да ги почистят, съобщи ВВС.
Сред нещата, с които хората заместват конците за зъби, са отвертки, ножици, обици, игли и ножове.
Според проучването, проведено от британската стоматологична фондация, 23% от нас пък предпочитат да си стоят с остатъците от храна между зъбите, с което увеличават риска от възпаление на венците и лош дъх.
Според д-р Найджъл Картър, който е изпълнителен директор на организацията, хората просто трябва да бъдат образовани за това колко е важно да си чистят зъбите.
Той предупреди, че е вредно да се използват клечки, тъй като не са най-доброто средство.
„Мисълта, че някой си бърника из зъбите с отвертка, може и да изглежда забавна за известно време, но всъщност буди голямо притеснение, тъй като много хора използват това, което им попадне, за да премахнат храната от зъбите си“, каза още той.
Сред останалите предмети, използвани за тази цел, са ключове, кламери, кибритени клечки, моливи, вилици и карти за игра.

Източник: www. prodental.bg

Станете почитател на Класа