Томислав Дончев: Основен проблем е излишният бюрократичен товар

За новопостъпил управленец основен фокус на усилията е да си подреди структурите, с които работи. От първия ден с малкия екип, който имам и с всички колеги започнахме с конкретни усилия да работим, за да се подобри ситуацията в България. Това каза пред Дарик радио министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.
Няколко документа ще бъдат приети в края на месец май или началото на юни. Основният проблем, който има България по отношение на европейските пари, е премахване на излишния бюрократичен товар, съкращаване на процедури и срокове, допълни Дончев. Създава се изискването максимално рано да се публикува максимално количество информация, без значение дали говорим за бизнес, общини или неправителствени организации, подчерта министърът по еврофондовете. Забелязва се раздвижване по оперативните програми. Те са за около близо 7 млрд. евро. Към настоящия момент ОП „Транспорт” се движи по-бавно, отколкото искаме ние и партньорите. Едни пари не могат да се харчат за запълване на дупки, а за строеж на магистрали, на европейски коридори. Апликационната форма за магистрала „Тракия” е готова и ще бъде подадена. В жп инфраструктурата до момента нещата не са се движели с окуражаващи темпове. На въпрос дали екипът, работещ по еврофондовете в БДЖ е бил уволнен, министър Дончев коментира, че няма да се съкращават чиновници, работещи по еврофондовете. В тези структури не могат да бъдат държани експерти, които по някакъв начин с работата си са били компрометирани или европейските ни партньори имат претенции към тях, такива хора не могат да бъдат държани на работа. Ние трябва да съхраним добре работещите експерти, каза Дончев. По ОП „Конкурентоспособност” има сключени договори с много фирми. Проблемът е, че процентът на разплатените средства е твърде малък – 1,3-1,4% към момента, което индикира забавени плащания, посочи министър Дончев.
На въпрос ще има ли регистър на всички консултанти, министър Дончев отговори, че въпросът е по какъв начин се регламентира консултантският труд. Тук няма консенсусно решение. Не може да отречем правото на бенефициента да посочи този консултант, който ще му свърши работа, каза още министър Дончев. ОП "Околна среда” и ОП "Регионално развитие” се движат изключително добре.
На въпрос дали общините и фирмите имат пари да правят проекти, Дончев коментира, че когато говорим за проект по европейско финансиране, този, който реализира проекта, трябва да вложи голяма част по проекта и след това парите да му бъдат възстановени. При добро управление не би следвало да има проблеми. Трябва за всяка община, която реализира проекти, да бъде заделен работещ ресурс, една сума, с която да се покриват всички разходи, каза още министър Томислав Дончев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа