300 загинали и 3000 ранени по-малко ако използваме предпазни колани

300 загинали и 3000 ранени по-малко годишно ще са жертвите на катастрофи, ако използваме предпазни колани. Това съобщи Стойчо Константинов от отдел "Пътна полиция“ по повод откриването на кампанията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!“, предаде репортер на БГНЕС.
96% от българите не ползват предпазни колани на задните седалки, сочи статистиката. За настъпващия летен сезон, когато катастрофите и травмите са най-много – особено през юли и август, когато е пикът на ПТП, най-големият проблем е обезопасеността на децата на задните седалки. Изчислено е, че при катастрофа обезопасителните системи на задните седалки спасяват от смърт 90% от децата, каза още Константинов. Той съобщи, че броят на загиналите през 2009 г. е намалял със 160 човека, а към днешна дата, сравнено с миналата година, има 51 човека по-малко загинали, което означава, че българинът постепенно придобива навика да ползва колани.
Любка Маринова от столичния КАТ наблегна на това, колко е опасно возенето на дете на задната седалка без колан. Тя разказа за катастрофа, при която загива единствено десетгодишното дете в автомобила, а останалите трима възрастни остават живи, защото детето не е било с обезопасителен колан. Константинов каза, че при много от случаите на катастрофи не се включва въздушната възглавница, ако не е сложен предпазният колан.
Във финансово отношение 1 лев, инвестиран в превенция, спестява 10 лв. за покриване на щетите от ПТП. Годишно България губи над 2 млрд. лв. за покриване щетите от катастрофите, което включва ремонт на счупени и амортизирани коли, болнично лечение и болнични престои, отпуски по болест след травми, инвалидни пенсии. Изчислено е още, че 1,5 % от БВП годишно отиват за покриване последствията от катастрофи, съобщиха от КАТ.
През 2009 г. са съставени 65 374 наказателни постановления и 6083 фиша за неизползване на обезопасителни колани, като глобата е 50 лв.
За кампанията са съставени листовки, съдържащи митовете и заблудите на българските шофьори относно предпазните колани. Листовките, илюстрирани от познатия от бТВ главен инспектор Красимир Костов, се раздават по кръстовища заедно със симпатичен сувенир.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа