Платеният годишен отпуск - само за календарната година

Платеният годишен отпуск ще се ползва след регламентиран от работодателя график през календарната година, за която се полага, като се разрешава на работника или служителя това да става наведнъж или на части, съобщи парламентарният репортер на БГНЕС.
Тази промяна в Кодекса на труда гласуваха днес на първо четене депутатите в правната парламентарна комисия. Тъй като инициативата за ползването на отпуска е на работника или служителя, следва да се запази възможността за работодателя при определени обстоятелства да му предоставя платен годишен отпуск и без негово съгласие. Това право той ще има по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случай че работникът или служителят не е поискал отпуска до 5 работни дни след определената в графика начална дата за ползването му. Създава се възможност работодателят да може поради важни производствени причини да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск, но в размер не повече от 10 работни дни. До 31 декември 2010 г. работодателят ще може да предостави неплатен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие при намаляване обема на работата. Периодът, за който той ще има право да предоставя неплатения отпуск, е до 60 работни дни. Изрично е предвидено, че в този случай неплатеният отпуск се признава за трудов стаж.
Въвеждането на персонална отговорност за лицата, извършващи незаконни уволнения предложи на същото заседание в свой законопроект по Кодекса на труда депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Тя смята, че липсата на лична, персонална отговорност на лицата, които представляват работодателя или органа по назначаването, както и на длъжностни лица, отговорни за законосъобразността на актовете за прекратяване на трудови и служебни правоотношения, води до щети. Това е така, защото редица незаконни уволнения, признати за такива от съда са за сметка на държавния бюджет. Депутатите отхвърлиха промените, предложени от Мая Манолова. /БГНЕС

Станете почитател на Класа