Според 58% най-лошото от кризата е отминало

Близо 58% от българските граждани вярват, че най-лошото от икономическата криза вече е отминало и очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация в страната да се стабилизира. Това показват данните от национално-представително проучване на общественото мнение, осъществено от екип на институт „Отворено общество“ през март 2010 г. Анкетирани са 1200 пълнолетни българи, разделени според доходите си в пет категории. Мнозинството не са съгласни на допълнителни лишения заради кризата, имат доверие във финансовата система и стават все по-скептични към обсъжданите антикризисни мерки.
Общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителството. 31% одобряват действията на кабинета, докато други 30% не ги одобряват. Около една четвърт или 25% смятат, че не са предприети никакви мерки. 70% от запитаните одобряват намаляване на данъците и осигуровките, 60% искат държавните служители сами да поемат своите осигуровки, над половината (51%) поощряват увеличаването на акцизите на алкохола и цигарите. Едва 9% българи подкрепят идеята за намаляване на заплатите и пенсиите, а 12% са за увеличаване на ДДС и на плоския данък.
Близо две трети от анкетираните определят положението у нас като „непоносимо“ и признават, че финансовото състояние се е влошило през последните 12 месеца. През март 2010 година 29% от анкетираните изразяват очакване, че безработицата рязко ще се увеличи, докато година по-рано подобни опасения са имали 48% от анкетираните.
Въпреки финансовата криза в съседна Гърция доверието в банковата система и валутния борд остава стабилно, но 2/3 от анкетираните имат проблеми с ежемесечното обслужване на кредитите си. Над 85% отговарят отрицателно на въпроса дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаване на икономическата криза.
През март 41% от анкетираните са смятали, че като цяло България се развива към по-добро при управлението на правителството на Бойко Борисов, докато 32% са на мнение, че страната върви към по-лошо. Според Георги Стойчев, изпълнителен директор на института, в обществото липсва солидарност и това създава риск гражданите да подкрепят мерки, които стоварват тежестта на кризата върху малка група от населението.

Станете почитател на Класа