Цветанов: При операция "Далаверата” има петима задържани

Петима души са задържани при специализираната полицейска операция "Далаверата”, заяви в кулоарите на НС министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Операцията е свързана със служители на Агенция "Митници”, стартирала е вчера и има връзка с анализа, предаден на премиера и на министъра на финансите Симеон Дянков, каза Цветанов. Наложила се е допълнителна организация на работа във връзка с издаването на документи за самоличност, каза министърът. Работният ден на служителите в паспортните служби ще започва с час по-рано, те ще работят в събота и в неделя. Вчера е проведен разговор с представители на банки, които да могат също да изпълняват задълженията си в почивните дни. "Обръщението ми към всички граждани е нека днес да си вземат и да си платят необходимите такси, за да могат утре и в другиден да посетят районните полицейски управления и да продължим да издаваме документи”, призова Цветанов. Незаконен е бил провежданият търг на картини снощи, повтори министърът. Със случая са запознати Районна прокуратура – София и районния съд в столицата, поясни Цветанов. Операцията е реализирана съвместно между МВР, Районна прокуратура – София, и Инспектората на Министерството на културата. Има основания да се счита, че може да се реализира продажба на картини с неясен произход, а може дори да са откраднати, допълни Цветанов. Досега всички търгове, които са проверявани, невинаги са съответствали на законодателството, но просто не е имало осъществяване на съответния контролен механизъм. Искаме да видим по някакъв начин дали действително е имало откраднати картини, ще бъдат назначени експертизи за картините – за произхода, за начина, по който са предложени за продажба”, каза министърът.
До момента няма други задържани, освен двамата организатори, съобщи Цветанов. Присъствалите на търга не могат да бъдат обвинявани, тъй като те не са могли да знаят, че търгът не разполага с необходимите документи за провеждането му според българското законодателство.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа