Турция предупреждава Израел за "непоправими последици"

Турция предупреди Израел, че заради кървавия сблъсък при щурмуването на кораби, включително турски, с хуманитарна помощ за Газа от израелски войници в отношенията между Анкара и Ерусалим може да настъпят "непоправими последици", съобщи министерството на външните работи в Анкара.
"Категорично осъждаме тези нечовешки действия на Израел. Този достоен за съжаление инцидент в открито море представлява очевидно нарушение на международния закон и може да доведе до непоправими последици за нашите двустранни отношения", се казва в комюникето на дипломатическото ведомство.
В същото време ХАМАС призова към интифада пред израелските посолства по света. "Апелираме към арабите и мюсюлманите да се вдигнат на бунт пред ционистките посолства по целия свят", заяви говорителят на движението Сами Абу Зухри. От своя страна, лидерът на ХАМАС Исмаил Хания заклейми "варварската атака" срещу международната флотилия и призова Обединените нации да защитят пропалестинските активисти на борда на корабите от флотилията на мира. Най-малко 10 от тях бяха убити при щурма на израелските командоси, според израелските медии. /АФП

Станете почитател на Класа