Юлиан Попов: България е най-големият прахосник на енергия в ЕС

В рамките на Европейската зелена седмица, днес парламентът е домакин на конференция "Енергийната революция - коя страна на барикадата ще изберем". Тя ще бъде открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Форумът е организиран от Българското училище за политика, чийто председател е Юлиан Попов, който заяви пред PRO.BG, че България се нуждае от намаляване на силната си енергийна зависимост от Русия. "Става дума за начина, по който ние можем да променим нашата енергетика и начина, по който в глобален план се променя енергетиката, така че силно да се намали зависимостта от вноса на енергия от Русия", отбеляза Юлиан Попов. Той заяви още, че България е най-големият прахосник на енергия в ЕС, което по думите му е "едно икономическо и битово престъпление". Юлиан Попов заяви, че България се нуждае от промяна, което представлява сложен комплекс от четири компонента: начинът, по който добиваме енергия, начинът, по който използваме енергия, начинът, по който пренасяме енергия и начинът, по който съхраняваме енергия.
Според Юлиан Попов е доста примитивна идея е да се гледа една страна като енергиен център: "Трябва да се гледа в глобален, европейски план. Трябва да се гледа какво ще се случи не след две-три години, а след 2050 г. Финансовата криза е голяма възможност за развитието на енергетиката. Развитието на нисковъглеродната икономика води до създаването на нови работни места. В момента България има нужда от тези няколкостотин милиона лева, които да бъдат инвестирани в нисковъгеродни технологии за да може бързо да се пренастрои българската икономика. Надявам се, че ще успеем, защото тези пари са необходими. Но и без тях не трябва да се откажем от включването в тази тенденция,защото ако не го направим, ще ни въвлекат насила с директиви и ще изгубим положителния ефект от предприемаческия дух". /БГНЕС

Станете почитател на Класа