Петър Диков: Навлизаме във финалната фаза на строежа на метрото

"Потърсихме алтернативно решение за гробището в Казичене, но не намерихме". Това заяви пред PRO.BG главният архитект на София Петър Диков.
Той поясни, че предложението за мястото на новите гробища не е негово, а е включено в общия устройствен план на София. "На мен се падна честта да прокарвам реализацията на решението. Хората от Казичене отдавна протестират срещу него. Гробищата са в казиченското землище, но са през Околовръстния път, т.е., няма пряк досег с жителите на Казичене. Искам да ги уверя, че гробищният парк ще бъде направен, както се правят съвременните европейски комплекси", заяви Петър Диков. Той отхвърли предложението на жителите на Казичене гробищата да бъдат в "Кремиковци" с обяснението, че жителите на София трябва да имат лесен достъп до тях: "Сегашното състояние на гробищните паркове в София е срамно за нас. Гробището е място, на което човек трябва да отиде два или три пъти в годината да почете близките си. Какви са тези идеи да се правят гробища на десетки километри от София?"
По повод протестите за изграждане на увеселителен център в "Южния парк" Петър Диков призна, че вероятно е допуснал грешка като е дал разрешение за поставяне на съоръженията преди да са решени изцяло въпросите с устройствения план. "Дадох го с цел да има забавления, за да може децата, разхождайки се в парка, да се забавляват. Спряно е строителството сега. Ще направим необходимото да решим цялостно въпроса с устройството на този район. Има предложения, с които да се гарантира за развитието на тази част на парка като спортна например."
Главният архитект на София не приема определенията, че София е заприличала строителна площадка заради строежа на метрото. "Сега навлизаме доста сериозно във финалната фаза на строежа на метрото. При "Лъвов мост" ще свием още платната заради строежа на метрото. Ще направим всичко възможно да направим кръстовище на две нива. След две години нещата ще бъдат доста по-спокойни и уверявам софиянци, че резултатът ще бъде доста добър",каза Петър Диков. /БГНЕС

Станете почитател на Класа