Преодоляна е опасността от наводнение при язовир "Николаево"

Плевен /КРОСС/ Преодоляна е опасността от наводнение при язовир "Николаево -5". След получаването вчера по обед на сигнал за опасност от скъсване на преливника на язовир "Николаево -5", екипи от структурите на МВР в Плевен предприеха незабавни мерки за преодоляване на заплахата от наводнение.

Спасителен екип от Областното управление "Гражданска защита" - МВР в Плевен надгради с чували с пясък участъка около преливника. Паралелно с укрепването на бреговия участък в критичния район, започна изпомпване на водата от водоема. Обстановката е овладяна още вчера към 16 часа, когато е започнал лек спад на нивото на водата.
Екипите работиха с 10 помпи и през нощта. Към момента водата в язовира е спаднала с 20 см под нивото на преливника. Съгласувано с "Пътна полиция", при опасност от заливане на района, има готовност да бъде отклонено движението по пътя Плевен - Ловеч.
Предупредени са кметовете на близките населени места Горталово, Къртожабене, Търнене и Ясен за създаване на готовност за оповестяване и евентуална евакуация на населението при опасност от наводнение. Специалистите са категорични, че на този етап това не се налага.
Работата на спасителните екипи от структурите на МВР в Плевен продължава. Екипи от "ПБС"- Плевен днес ще се включат в операцията по изпомпване на вода от яз."николаево"-5. Изпомпването на водата ще се извършва и днес, докато водата спадне с около метър под преливника, каза инж. Владимир Владимиров, началник на ОУ на "Гражданска защита" - МВР в Плевен. Осигурени са необходимите количества инертни материали - пясък и чакъл. Участъкът около преливника се укрепва с чакъл, пълнят се чували с пясък за надграждане и на дигите при евентуално повишение на нивото на водата във водоема след очакваните дъждове. Направен е оглед на коритото на р.Чернелка и са премахнати паднали дървета и клони, за да се повиши проводимостта на речното корито.

 

/СС/

Станете почитател на Класа