Откриха лятна академия по дерматология и естетична медицина

София /КРОСС/ Вашият форум доказва, че сте част от Европа, че имате възможностите и капацитета да се превърнете в научен и конгресен център, подготвящ най-добрите специалисти на България, които ще налагат прогресивните тенденции в областта на дерматологичната наука. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина, организирана от Военномедицинска академия. По време на официалното откриване в хотел Шератон двамата заместник-министри - на отбраната Валентин Радев, и на здравеопазването - проф. Иван Миланов, поднесоха приветствия към участниците в академията от името двамата ресорни министри.

Първият кабинет по естетична медицина в света е открит през 1918г. в Париж, а втроият - през 1924 г. в Лос Анджелис, САЩ, започна лекцията си ген. майор проф. Стоян Тонев, началник на ВМА. В изложението си той аргументира и връзката на естетичната и военната медицина у нас с факта, че първият кабинет по естетична медицина в България е открит през 1956 г. в столичната военна болница, по повод лечението на близо 4 000 пострадали от напалм в Корея.
Целта на нашата академия е като срещнем високата наука с практиката, да приемем единни професионални стандарти, които да бъдат гарант за качествени медицински услуги у нас и в защита правата на пациента, каза на откриването доц. д-р Мирослава Кадурина - началник на Катедрата по дерматология към ВМА и президент на академията. Тя изказа своите благодарности както към ръководството на военното министерство, благодарение на което ВМА е превърната в болница, в която пациентът се чувства възможно най-сигурен за своето здраве, така и към здравното министерство, чието ново ръководство проявява изключително разбиране към въвеждането на единни професионални стандарти в практичната дерматология.
Лятната академия ще продължи до 6 юни, неделя. По време на форума ще бъдат демонстрирани последните постижения на дерматологичната наука, тясно обединени с новостите в областта на естетичната медицина. Като лектори на престижния форум са поканени над 30 водещи специалисти от българската, европейската и световната практика с богат опит в различни области на дерматологията. Сред тях са проф. Андреас Кацамбас - председател на Европейската академия по дерматология и венерология; проф. Герд Плевих от Клиниката по дерматология в Мюнхен, който е член на Кралската Академия на лекарите в Англия; проф. Едгар Бимер от Клиника по пластична хирургия в Мюнхен, член на Кралската Колегия на хирурзите в Единбург; проф. Кристофър Грифитс - основател на Института по медицински и хуманни науки към Университета Манчестър; проф. Гюнтер Бург - делегат на Фондацията за модерно преподаване на медицина в Цюрих; д-р Морис Адатто - президент на Европейското дружество по лазерна дерматология; д-р Йозеф Алкалай - президент на Израелското дружество по дерматология и венерология и секретар на Международното дружество по дерматохирургия; д-р Антонио Кампо - член на Испанската академия по дерматология и венерология; д-р Живко Камарашев от Университетската клиника в Цюрих и др.
В академията като лектори ще участват и изтъкнати български дерматолози като чл. кор. проф. д-р Николай Цанков - председател на Българското дерматологично дружество; проф. д-р Елена Обрешкова, проф. д-р Невена Берова, доц. д-р Кирил Праматаров, доц. д-р Димитър Господинов, доц. д-р Жана Казанджиева , доц. д-р Снежина Василева, доц. д-р Гриша Матеев, доц. д-р Румяна Янкова и др. За огромния интерес към най-мащабната и високоспециализирана дерматологична академия у нас говори и броят на записалите се за обучение над 350 лекари и специалисти от цялата страна.
Богатата научна програма на лятната академия ще протече в две направления - с теоретични лекции преди обед в зала Роял на хотел Шератон, и с практически курсове следобед - в модерната база на Клиниката по дерматология във ВМА. Стремежът на организаторите е да се гарантира както качеството на високоспециализираните дейности и регламентирането на правото за упражняването им от различните специалисти, така и регистрирането и сертификацията на отделните фирмени продукти, които се използват от естетичната медицина. За тази цел Лятната академия ще бъде съпътствана от обширна фирмена изложба в залите на хотел Шератон, на която ще бъдат представени качествени медицински продукти, апаратура и медикаменти от над 40 водещи световни фирми в бранша.

Днес от 13.00 ч. в зала Роял на хотел Шератон ще бъде организирана пресконференция по повод откриването на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина. На която организаторите от Клиниката по дерматология към ВМА заедно с Българското дружество по естетична дерматология ще обявят своя проектодокумент за въвеждане на законодателни мерки и единни професионални стандарти, гарантиращи качеството и безопасността на медицинските услуги в областта на естетичната медицина и най-вече в защитата на правата на пациента.

 

/СС/

Станете почитател на Класа